Extranet

MM ČR 2017, Katovice


Ve dnech 16. a 17. prosince se nejlepší čeští krasobruslaři utkali v Katovicích (Polsko) o tituly mistrů České republiky pro rok 2017 a také o nominace na Mistrovství Evropy v krasobruelsní pro rok 2017, které uspořádá Český krasobruslařský svaz v Ostravě.

Již tradičně se mistrovství konalo v rámci společného soutěže zemí Visegrádu, tedy České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska.

Již třetím rokem se také bojuje o Visegrádský pohár pro nejúspěšnější výpravu, který měla zatím v držení pouze Česká republika. Letos poprvé jsme byli nuceni jej přenechat, a to pořadatelskému Polsku. Přesto se naši sportovci vrací z Katovic se dvěma zlatými a stejným počtem stříbrných medailí a o pohár nás připravila pouze nehorázná smůla Michala Březiny, který upadl ve druhé polovině volné jízdy po pokusu o trojitý axel tak neš'tastně, že u něj došlo k vykloubení ramenního kloubu. Ač vše v první chvíli vypadalo hrůzostrašně, Michal si dokázal poradit s vrácením paže zpět sám a následný rentgen zatím nepotvrdil vážnější problémy. Všichni budeme doufat, že toto potvrdí i podrobnější vyšetření doma v Brně a Michal Březina se bude moci představit na domácím šampionátu v Ostravě v plné síle.

Výborně jej ale zastoupil Jiří Bělohradský, který soutěž mužů ovládl, když se po pátém místě v krátkém programu výbornou volnou jízdou katapultoval na první pozici se ziskem 182,79 bodu. A stal se tedy i poprvé v kariéře seniorským mistrem České republiky. Skvělé vystoupení našich mužů pak korunovali i Matyáš Bělohradský, Tomáš Kupka a Jan Kurnik, kteří se za dvěma Poláky seřadili v nevelkých bodových odstupech od 4. do 6.místa a nechali za sebou všech dalších 12 konkurentů z ostatních federací. Speciálně pak musíme poblahopřát Tomáši Kupkovi, který v obou jízdách předvedl čistý 3A, ve volné jízdě dokonce v kombinaci. Pro Matyáše a Tomáše se jedná o vůbec první seniorské medaile z M ČR. Kromě Michala Březiny musel ze soutěže odstoupit po rozjížďce před volnými jízdami i Petr Kotlařík pro bolesti zad.

V žernské kategorii nás potešily především výkony Michaely Lucie Hanzlíkové a Elišky Březinové. Obě spolu bojovaly o český trůn a úspěšnější nakonec byla Michaela, která zajela obě jízdy téměř bez chyby a se ziskem 146,46 bodu skončila na třetím místě celkového pořadí, jen setinky za výbornou Slovenkou, Nicole Rajičovou, již protřelou účastnicí soutěží Grand Prix a šampionátů ISU. Pro Hanzlíkovou je to další posun v českém pořadí poté, co byla vloni v Třinci na trochu překvapivém druhém místě. Všechny soupěřky v ženské kategorii však deklasovala Maďarka Ivett Toth, která předvedla výkony na úrovni nejlepší světové desítky. Eliška Březinová nakonec napočítala 139,12 bodu a skončila čtvrtá v celkovém, a druhá v českém pořadí. (Českou) Bronzovou medaili pak získala výbornou volnou jízdou (pátá nejlepší) Natálie Kratěnová, a to je i pro ni premiéra na seniorských stupních vítězů v M ČR.  V celkovém pořadí skončila o setinky sedmá. I poslední naše zástupkyně, která soutěž dokončila, Aneta Janiczková, se vešla do první desítky, kterou uzavřela na desátém místě. Po krákých programech musela pro žaludeční problémy odstoupit Elizaveta Ukolova.

Tyto (žaludeční problémy partnera) ale nezabrzdily náš nadějný žákovský pár a ten dokončil celou soutěž se ziskem 75,17 bodu. Edita Horňáková a Radek Jakubka tedy získali mistrovský titul a prokázali, že jsou již nyní dobře připraveni na svou první juniorskou sezónu (vzhledem k věku partnerky mohou startovat v juniorské kategorii až od 1. 7. 2017).

V soutěži seniorských tanečních párů zradily oba naše páry v krátkých tancích obávané Twizzly. Ale ve volných jízdách oba páry předvedly, že se mohou měřit s mnohem zkušenější konkurencí z Polska (vítězové Kaliszek / Spodyriev) a Slovenska (bývalý medailista z MSJ a stabilní "člen" evropské desítky Lukáš Csölley začal v této sezóně soutěžit s naší bývalou reprezentantkou, mistryní republiky a také "členkou" evropské Top 10, Lucií Myslivečkovou). Mistry republiky se stali Cortney Mansour a Michal Češka, kteří se ziskem 141,95 bodu skončili v konečném pořadí soutěže třetí. Hned za nimi pak se umistíl ve své teprve třetí seniorské soutěži pár Nicole Kuzmichová a Alexandr Sinicyn se ziskem 132,15 bodu.

V juniorské soutěži tanečních párů získali titul Lucy Burton a Tomáš Ingall, kteří se ziskem 86,54 bodu skončili na šestém místě konečného pořadí juniorů. Přestože spolu jezdí pouze od jara letošního roku, a pro Tomáše je to úplně první zkušenost s kategorií tanečních párů, prokázali minimálně od prověrek výkonnosti velký vzestup a naději do budoucna.

 

Všem našim sportovcům děkujeme za výbornou reprezantaci České republiky a přejeme jim hodně úspěchů v roce 2017, a hlavně zdraví.

 

Kompletní výsledky MM ČR 2017 v Katovicích, včetně všech protokolů si prohlédněte na tomto odkazu.

 

Karel Oubrecht, GS


přidáno 2016.12.19 11:33:03

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací