Extranet

Rytmický tanec má diváky pobavit, volná nás má ukázat v jiném žánru, říkají Mrázkovi před první letošní Grand Prix


Od pátku 18. do neděle 20. října bude v Allenu v americkém Texasu zahájena letošní prestižní krasobruslařská série závodů Grand Prix. Na tu jsou účastníci zvaní podle výsledků z minulé sezony. Mezi nejlepšími se hned na prvním závodě představí také český taneční pár Kateřina a Daniel Mrázkovi.

Mladá česká dvojice má letos před sebou teprve druhou sezonu mezi seniory, do této kategorie přešli poté, co se v březnu roku 2023 stali juniorskými mistry světa. Svou velkou premiéru mezi dospělými si odbyli vloni právě na GP v Americe. „Byl to tehdy pro nás první závod, ani jsme moc nevěděli, co od toho čekat. S výsledkem jsme tehdy spokojeni nebyli, ale nakonec si myslím, že nás to posunulo dopředu,“ vzpomíná s odstupem jednoho roku Kateřina. Stejně to vidí i Daniel: „Myslím, že to byl ten závod, který nás namotivoval k další práci.“

Své letošní programy už si vyzkoušeli před dvěma týdny v kazachstánské Astaně. „Ten závod nám ukázal, že oba programy jsou na dobré cestě, ale zároveň, co všechno ještě musíme zlepšit. Od té doby na tom usilovně pracujeme a doufáme, že závody v Americe budou zase o kus lepší,“ přibližuje Daniel Mrázek, že společně s týmem pracují na veškeré zpětné vazbě, kterou dostali.

Obecným tématem letošních rytmických tanců je hudba 50. až 70. let. Mrázkovi jej nakonec letos absolvují na výběr hudby slavné anglické skupiny Beatles, k této volbě vedla ale klikatá cesta. „Když jsme přijeli po pauze do Itálie a začali se bavit s trenéry, na co budeme jezdit, chtěli jsme Elvise Presleyho. Ale náš trenér říkal, že to spíš vidí na nějako disco, takže jsme se pak dlouho snažili najít nějakou vhodnou hudbu,“ vzpomíná Kateřina Mrázková. „Nakonec jsme tanec sestavili, asi tři týdny jej jezdili. Během červencového kempu v České Lípě se přijeli podívat rozhodčí a měli k tanci nějaké výhrady, tak se trenér nakonec rozhodl, že program změníme. Opět jsme hledali a padla volba na Beatles,“ dodává Daniel Mrázek. Nakonec přes strastiplnou cestu jsou z programu nadšení. „Myslím, že vyšel moc hezký rytmický tanec, moc nás baví a cítíme se v něm dobře. Jeho úkolem je diváky pobavit,“ shodují se.

Záznam rytmického tance ze závodu v Astaně - https://www.youtube.com/watch?v=yTzrVFqbI8M

O poznání snadnější byla volba hudby na volný tanec, v hlavách páru i trenéra Mattea Zanniho byla prakticky od lednového mistrovství Evropy. Jedná se o klasickou hudbu, kterou složil skladatel Kerry Muzzey spolu s producentem Andrew Skeetem. „S tou hudbou přišel Matteo, už po mistrovství Evropy s tím, že jestli se nám líbí a že by ji zkusil sestříhat,“ vzpomíná Daniel a Kateřina ho doplňuje: „My jsme tu hudbu ale už znali, pan trenér nám ji pouštěl během tréninků bruslařských dovedností. Přišlo nám, že je to zase něco trochu jiného, což každý rok chceme, abychom se nezacyklili v tom stejném žánru.“ Neotřelý námět či neoposlouchaná hudba se v krasobruslení nehledá snadno. „Podle mě na tuto hudbu nikdo nejezdil, nebo si nevybavuji, že bych ji u někoho viděl. Svým způsobem je to plus, že jsme v něčem originální, v porovnání s loňským Labutím jezerem,“ dodává se smíchem Daniel Mrázek.

Záznam z volného tance ze závodu v Astaně - https://www.youtube.com/watch?v=2ll9a3tmNss

Loňská sezona, pro Mrázkovi první seniorská, byla velmi náročná psychicky i fyzicky. Po jejím konci odpočívali déle, než byli zvyklí, ozvaly se i nějaké bolístky, teď ale pár nic nelimituje. „Byli jsme unavení ze sezony a tělo si řeklo, že prostě potřebuje pauzu. Teď trénujeme tři měsíce a musím říct, že podle mě velmi kvalitně. Nic nás v tréninku nerušilo, žádná zdravotní omezení a všechno jde podle plánu. Teď si vůbec nemůžeme na nic stěžovat a doufáme, že to tak půjde dál,“ sumarizuje Daniel Mrázek.

Letošní sezona bude v březnu završena mistrovstvím světa v Bostonu, které bude zároveň i kvalifikací pro olympijské hry v roce 2026. Třináctý nejlepší pár uplynulého mistrovství světa si žádný tlak nepřipouští. „Tím, že výsledek z minulé sezony by stačil, tak myslím, že nemáme proč být nervózní a proč nad tím nějak přemýšlet. Už víc víme, co očekávat a jsme zkušenější, každým závodem se učíme,“ doplňuje Daniel.

Pro Kateřinu bude letošní sezona vrcholit o trochu později, protože po mistrovství světa ji čeká maturita. „Vím, že termín prvních zkoušek je krátce po Bostonu. Bude to náročné, ale průběžně se učím už teď,“ přibližuje. Po zkoušce dospělosti by chtěla následovat svého bratra na Univerzitu Palackého v Olomouci, konkrétně Fakultu tělesné kultury. Na této škole už je Daniel Mrázek ve třetím ročníku. „Jsem rád, že tam nám, co sportujeme a jsme v zahraničí, vycházejí vstříc, abychom mohli studovat i trénovat,“ doplňuje.

Soutěž tanců začíná podle programu v sobotu ve 13.03 místního času, tedy 6.03 SELČ. Volné tance se pak jedou v neděli od 13.22, tedy 6.22 SELČ.

Časový rozpis, výsledky i protokoly pak budou na tomto odkazu https://results.isu.org/events/fsevent00120597.htm


přidáno 2024.10.15 10:42:53

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací