Extranet

Ve věku 92 zemřela krasobruslařská legenda Karel Vosátka


 

Krasobruslařský svět příšel 27. května 2022 o velké jméno. Trenér Karel Vosátka, který byl po desetiletí stálicí montrealských arén, zanechal v krasobruslařském sportu velkou stopu. Problém je, že nikdo nevěděl, co dokázal.

 

Řada jeho svěřenců vzpomíná na jeho odhodlání a způsob, jakým se o ně staral. Podle jedné z jeho svěřenkyň Nacy Poirierové ji naučil mnohem více než jen bruslit. „Naučil nás disciplíně. Byl to gentleman, který vzbuzoval respekt a všichni so ho vážili,“ dodala.

 

V roce 1963 vymyslel krátký program, který je dnes pevnou součástí krasobruslařských soutěží včetně zimních olympijských her. Problémem je, že nikdo neví, že právě Vosátka je jejím zakladatelem.

 

Díky korespondenci, kterou si Vosátka po celý život vedl, a záznamům Mezinárodní bruslařské unie (ISU) deník Montreal Gazette potvrdil, že skutečně byl vynálezcem krátkého programu.

 

Vždy bezvadně oblečený v košili a kravatě pod červenou parkou, s rovným držením těla ve svých historických bruslích z Vídně, předával generacím mladých bruslařů hodnoty obětavosti a tvrdé práce.

 

Děkujeme za celoživotní přínos světovému krasobruslení


přidáno 2022.08.08 10:54:29

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací