Extranet

PETR KOTLAŘÍK: Velkolepý návrat proměnil v účast na mistrovství Evropy a Univerziádě


Byl nadějí českého mužského krasobruslení. Postupně se začal prosazovat i na mezinárodní scéně, chystal se na mistrovství světa. Rozjetou kariéru ale Petru Kotlaříkovi v sezoně 2018/2019 zastavilo zranění. Letos se vrátil. A v té nejlepší formě, ovládl mistrovství České republiky a pojede na mistrovství Evropy do finského Espoo. 

S krasobruslením začal Petr Kotlařík v pěti letech ve sportovním centru v Kuřimi. Původně chtěl ale dělat úplně jiný sport. „Chtěl jsem dělat hokej, ale řekli mi, že se musím naučit vůbec bruslit. Tak jsem šel na kurz bruslení a trenéři mi řekl, že jsem talentovaný, tak jsem u bruslení zůstal,“ říká rodák z Jihlavy. 

Petr KOTLARIK-11.JPG (3.16 MB)Krasobruslení si Kotlařík zamiloval, ale sám přiznává, že ho před závody sužují stres a nervy. I přesto má vystupování na ledě rád. „Je to neskutečná svoboda, když je člověk na ledě sám,“ komentuje a dodává. „Jako každý sólista ale nemám rád piruety.“ 

Kotlařík pokračoval v úspěšně rozjeté kariéře. V sezoně 2015/2016 se umístil na třetím místě na mistrovství České republiky. Následující dva roky reprezentoval ČR na mistrovství světa juniorů, kde obsadil 23., resp.20 místo. Ve své poslední závodní sezoně před zraněním se stal vicemistrem Česka. Pak ale přišlo zranění, které ho ze závodního světa vyřadilo na tři a půl roku. 

V roce 2022 zaznamenal veliký comeback. Po skoro čtyřech letech se Kotlařík vrátil k profesionálnímu bruslení. „Byl jsem mimo soutěže, ale stále jsem byl na ledě, pracoval jsem s dětmi. Důvod, proč jsem se rozhodl vrátit byl, že mi závodění opravdu chybělo,“ říká Kotlařík. Jeho prvním startem bylo deváté místo na Tayside Trophy. První medaili po návratu získal ve slovinském Celje, kde skončil druhý. Na prosincovém mistrovství čtyř zemí skončil těsně pod stupni vítězů, český titul mu ale neunikl. „Nemůžu tomu ani uvěřit, nečekal jsem to. Je neuvěřitelné, co se všechno za poslední čtyři měsíce událo,“ doplňuje čtyřiadvacetiletý Kotlařík.

Na mistrovství Evropy do Espoo vyrazí Petr Kotlařík s krátkým programem ze sezony 2018/2019. Jeho osobním rekordem za program na hudbu Eda Sheerana je 65,82 z posledního 4 Nationals. Petr zůstal u stejného programu nejen hudbou a náplní, ale i kostýmem, který tvoří zlatočerná košile, bíle triko a černé rukavice. Volná jízda je pro Kotlaříka zbrusu novou záležitostí. Mix hudby od Beatles doplňuje fialovým sakem a bílou košilí.

Leden 2023 bude pro Petra Kotlaříka nabitým měsícem. Za pár dnů startuje v americkém Lake Placid Univerziáda. Tam bude jihlavský krasobruslař, který nyní trénuje v Brně, reprezentovat nejen Českou republiku, ale i Masarykovu univerzitu, kde studuje. Po návratu ze Spojených států bude mít Kotlařík jen několik dní na aklimatizaci. Už 23. ledna začíná ve finském Espoo jeho premiérové mistrovství Evropy. 

 

20221217_Petr KOTLARIK-1.JPG (4.01 MB)


přidáno 2023.01.10 20:06:33

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací