Extranet

BARBORA VRÁNKOVÁ: Senzační česká šampionka, které pomáhá i Gabriele Frangipani


V šestnácti a půl letech je pátou nejmladší krasobruslařkou, která se představí na mistrovství Evropy v Espoo. Barbora Vránková absolvovala ve své kariéře jenom čtyři závody v seniorské kategorii, včetně prosincového mistrovství čtyř zemí. Tam senzačně porazila dosud úřadující šampionku Elišku Březinovou a vyjela si letenku do Finska. 

 

„Je to super pocit, trochu to pro mě bylo překvapení, vůbec jsem s tím nepočítala,“ rozplývala se šestnáctiletá rodačka z Břeclavi po mistrovství čtyř zemí v Budapešti. Milovnice plavání si skvělým výkonem, který, jak sama říká, odrážel to, co umí zajet na tréninku, vyjela účast na mistrovství Evropy ve finském Espoo. 

 

Ke krasobruslení Vránkovou přivedla touha po krásných šatech „Líbily se mi holčičky s krásnými sukýnkami, jak bruslí a chtěla jsem mít taky takovou. Z počátku to sice vypadalo, že to není úplně pro mě, ale jsem ráda, že jsme u toho zůstala,“ konstatuje česká reprezentantka. 

 

              Barbora VRANKOVA-13.JPG (3.76 MB) 

 

Svěřenkyně Angeliny Turenko a Lorenza Magriho miluje na krasobruslení zejména projev na hudbu. „Vždycky si vybírám hudbu, která je mi blízka, na kterou chci bruslit,“ říká Vránková, která s choreografii kromě trenérky pomáhá i Viktoria Bondarenko nebo u volné jízdy trenérka sourozenců Taschlerových Barbora Silná. Není bez zajímavosti, že u choreografie volné jízdy najdeme i jméno Gabriele Frangipaniho, úspěšného italského krasobruslaře. 

 

Po mistrovství světa juniorů v sezoně 2021/22 to bude pro Barboru Vránkovou ve Finsku druhý velký šampionát v kariéře. Ovšem první mezi seniorkami. V juniorské světové konkurenci skončila v estonském Tallinnu na sedmnácté pozici. Zároveň si vytvořila osobní rekord, ten má hodnotu 145,75 bodu. 

 

V letošní sezoně nakoukla Vránková, která opustila Rusko a momentálně trénuje v italské Egně, i mezi ženy. Hned v první závodě v Trnavě vybojovala bronzovou medaili, ve Štýrském Hradci skončila ve skoro padesáti členném startovním poli dvacátá, ve Varšavě patnáctá. Pak přišlo 4Nationals a titul české šampionky. 

 

Do finského Espoo vyrazí Vránková po nemoci. V krásných fialkových šatech předvede krátký program na hudbu Franze Liszta Liebestraum. V podobném duchu se nese i hudba volné jízdy, jenž je kombinací skladeb Alexandre Desplata a Jeana-Yvese Thibaudeta, Dana a Deryna Cullena a Ludovica Einaudi. Poetickou hudbu doplňují bledě modré šaty, v nichž drobounká blondýna Vránková vypadá jako víla. 

 

               20221217_Barbora VRANKOVA-18.JPG (3.46 MB)


přidáno 2023.01.17 20:59:24

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací