Extranet

Ve Lhotě u Vsetína proběhly juniorské reprezentační prověrky


Ve Lhotě u Vsetína proběhly juniorské reprezentační prověrky

„Prověrky výkonnosti ČKS proběhly v Kapka Resortu ve Lhotce u Vsetína. V tomto privátním sportovním zařízení jsem byl poprvé a byl jsem mile zaskočen nejen přijetím, ale i výborným zázemím. Rád jsem vedení Kapka Resortu včele s majitelem, poděkoval za vytvoření výborného prostředí a dokonalých nezbytných služeb. Velký dík však samozřejmě patří vedoucím akce včele s Mgr. Kateřinou Tykalovou a Mgr. Kateřinou Kamberskou,” říká úvodem předseda Českého krasobruslařského svazu Stanislav Židek.

Kompletní výsledky závodů jsou k nazelení na odkazu https://www.czechskating.org/files/calendar/3648/vysledky/index.htm

 

Jak hodnotíte výkony, které jste viděl na prověrkách?

Vlastní prověrky měly za cíl ukázat připravenost především juniorských sportovců, adeptů na nominace v rámci světové série ISU Junior Grand Prix 2023/24. Za mou osobu jsem měl radost, že se všichni snažili ukázat své maximum. Realisticky je však nutno přiznat, že ne všem se vše povedlo. Ano, je začátek sezóny a programy u řady závodníků jsou zcela nové, takže nejsou ještě ideálně najeté. Trocha času na doladění formy těch, kteří byli nominováni, ještě zbývá.

 

Mohl byste uvést své postřehy k jednotlivým kategoriím?

Asi největší radost nám všem udělala kategorie juniorek, kdy závodnice oproti minulým létům zařazovaly více nezbytných trojitých skoků, včetně trojitého lutze, který je i letos povinným elementem v krátkém programu. Od svých soupeřek se odpíchly větší škálou trojitých skoků zejména dvě závodnice - Jana Horčičková a Kateřina Hanušová. Jana předvedla velmi jistý výkon, se kterým by mohla v klidu vyjet na sérii JGP hned zítra. Nezůstalo samozřejmě pouze u jejich výborných výkonů, ale každý z pole devíti juniorek se chtěl ukázat co nejlépe. Na návrh TMK ČKS nominovalo následně předsednictvo ČKS čtyři nejlepší závodnice na celkem pět závodů série.

Určitě by byl boj juniorek ještě zajímavější, pokud by se těsně před prověrkami nepříjemně nezranila stávající juniorská mistryně ČR a úspěšná závodnice na MSJ v Kanadě Barbora Tykalová. Všichni ji přejeme brzké uzdravení, aby se mohla co nejdříve zařadit do tréninkového a závodního procesu.

Jednoznačně více se očekávalo od juniorůO start na ISU Junior GP usilovali pouze dva sportovci, následnou nominaci obdržel pouze jeden z nich, Damian Malczyk. Pokud by chtěli usilovat o start na MS juniorů, budou muset hodně přidat.

Velmi zajímavý boj o nominace proběhl v kategorii tanečních párů. Kategorii, ze které máme momentálně největší radost (8. nejlepší pár světa sourozenci Taschlerovi a juniorští mistři světa sourozenci Mrázkovi). Právě výsledek Kateřiny a Daniela Mrázkových umožnil, dle pravidel ISU, aby zúčastněné páry mohly bojovat o maximálně možná nominační místa.

Konečná výsledková listina byla pro některé překvapením, ale technický panel a rozhodčí, dle mého názoru, umístili ve výsledkové listině páry spravedlivě. Docela těsně zvítězil pár Andrea Pšurná a Jáchym Novák, o necelý bod za nimi skončil pár Eliška Žáková a Filip Mencl, který zvítězil docela jasně ve volném tanci. Páry se nevyvarovaly, zejména ve volném tanci, chyb, ale určitě věříme, že do jednotlivých závodů, na které byly nominovány, se pokusí vše dohnat.

Přes veškerou snahu všech párů jsme realisté, abychom předpokládali opět juniorská medailová umístění (sourozenci Mrázkovi v loňské sérii ISU JGP 2x zvítězili a byli 3. ve finále celé série) , ale věříme, že se poperou o ta nejlepší umístění. Tím si budou moci získat kvalitní renomé pro případný úspěšný start na MSJ 2024.

Svůj výkon předváděla nově složená juniorská sportovní dvojice Debora Anna Cohen a Lukáš Vochozka. Nikdo nemohl očekávat, že za tak krátkou dobu, kterou jezdí v novém složení, předvedou super výkon. Přesto se dvojice předvedla v dobrém světle a chceme doufat, že se v nové sezóně budou stále zlepšovat..

Jedinou výjimkou mezi juniory byla nová seniorská sportovní dvojice, jak hodnotíte ji?

Barbora Kucianová a Martin Bidař spolu bruslí také velmi krátkou dobu. Přes některé chyby, kterých se nevyvarovali zejména ve volné jízdě věříme, že do jejich premiérového startu v závodech se ještě výkonnostně jednoznačně posunou.

Co za dojmy jste si tedy odvezl?

Juniorské prověrky ukázaly, že trenéři mají se svými svěřenci stále na čem pracovat. Posun určitě nastal v tom, že zejména juniorky se snaží nejen o zvládnutí těch nejtěžších elementů, ale že se vylepšily v bruslařské technice a vyjádření choreografií s hudbou. Pouze tak se mohou přiblížit juniorské světové konkurenci.

Zmínili jsme, že jediným zástupcem seniorské reprezentace byla sportovní dvojice. Kdy uvidíte programy ostatních reprezentantů?

Naše seniorská reprezentace má letos ještě své prověrky před sebou. Tentokráte je stanoven nový způsob hodnocení stavu přípravy. Kontrola našimi specialisty a rozhodčími proběhne k danému datu formou zaslání videí jízd za přesně stanovených podmínek. Řada našich seniorů trénuje v zahraničí a tento způsob hodnocení je využíván pro seniory, kteří začínají závodní sezónu o trochu později než junioři, i u jiných krasobruslařských federací ve světě.

Co na svazu očekáváte od nové sezóny?

Do nové sezóny se budeme hodně těšit na starty našich dvou špičkových tanečních párů na prestižních závodech světové série Grand Prix. Oba sourozenecké páry byly pozvány na tyto závody za své super výkony v uplynulé sezóně. Budeme jim jednoznačně držet palce, aby jejich úspěšný postup dále plynule pokračoval i v sezóně nastávající. Očekáváme výkonnostní vzestup i u našich sólistů. Svět okolo nás nezahálí, naopak. Byli bychom rádi, aby byli naši závodníci ve světě vidět. 

Sezóny a roky utíkají velmi rychle a každý tréninkově „promarněný” čas by mohl poznamenat přípravu na pomalu, ale jistě se blížící ZOH 2026 v Itálii, stejně jako i na naším svazem připravované mistrovství světa 2026 v Praze.


přidáno 2023.08.14 23:50:13

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací