Extranet

Unikátní krasobruslařský závod pro Česko. Na Grand Prix v Americe se představí sourozenci Taschlerovi i Mrázkovi


Krasobruslařská sezona už pár týdnů probíhá, ale nyní vstupuje do své významné podzimní části. V Allenu v Texasu začíná série závodů Grand Prix. Od 20. do 22. října tu proběhne tradiční Humana Skate America. Pro českého fanouška naprosto unikátní, protože se v akci představí oba seniorské taneční páry. Závodů se zúčastní jak osmý nejlepší taneční pár posledního mistrovství světa, Natálie a Filip Taschlerovi, tak úřadující juniorští mistři světa, Kateřina a Daniel Mrázkovi, kteří první sezonu závodí mezi seniory. Sourozenecké dvojice se připravují společně v italské Egne v tréninkové skupině Mattea Zanniho.

Oba páry si své letošní programy již v závodech vyzkoušely. Pro Mrázkovi se jednalo o první zkušenosti se seniorskými starty. „Se závody jsme spokojení. Zajeli jsme víceméně tak, jak jsme měli natrénováno. Srovnali jsme se s těmi nejlepšími páry a víme, kde a co je potřeba zlepšit. A že toho je,“ říká Daniel Mrázek s tím, že přestup mezi seniory jim doporučil jejich italský trenér hned po zisku titulu. „Určitě nás to trochu mrzí, protože v juniorech jsme mohli zase dosáhnout skvělých úspěchů. Na druhou stranu jsme teď ale více motivovaní dosáhnout těch samých úspěchů v seniorské kategorii,“ dodává Mrázek.

Sourozenci Taschlerovi už několik sezon mezi seniory jezdí. „Se vstupem do sezony jsme vlastně spokojení, celá letní příprava probíhala úžasně. Bohužel teď jsem měl zdravotní problémy a nějaká menší zranění, takže jsem si úplně první závody nemohl naplno užít, ale už to začíná být všechno lepší. Do sezony jsme připraveni velmi dobře, teď jenom musíme programy najíždět a dostat potřebnou sebedůvěru, abychom byli schopni ukázat na závodech sto procent toho, co v tréninku,“ konstatuje Filip Taschler s tím, že do Ameriky si závody jedou i užít.

Mrázkovi loni vybojovali juniorský titul s volnou jízdou na hudbu z filmu Muž se železnou maskou, letos ale sáhli po klasické hudbě. „Chtěli jsme letos něco jiného než minulý rok – jiný styl. Nakonec jsme se rozhodli pro docela velkou výzvu – Labutí jezero. Naším cílem je, aby se diváci při sledování programu cítili jako v Národním divadle,“ vysvětluje Daniel Mrázek.

Zcela unikátní volný tanec si pro letošek připravili Taschlerovi. Jejich program je poctou jejich otci, který před několika lety zemřel. „Úplně původní nápad volného tance na tuto sezonu byl western, dokonce už jsme celý tanec měli postavený, ale necítili jsme se v tom úplně dobře. Tak jsme se rozhodli najít něco niternějšího a originálního. A potom nás napadl tento příběh, který jsme s Natkou prožili a který je pro nás hodně emocionální. Ve volném tanci se snažíme tuto myšlenku předat divákům a sdílet svoje emoce,“ vysvětluje Filip Taschler.

Rytmické tance budou probíhat v sobotu večer, od 21 hodin středoevropského času je bude vysílat on-line Česká televize na sport Plus, jejich záznam pak v neděli od 15.20 na ČT Sport, volné tance půjdou přímým přenosem ve stejný den od 20.15.


přidáno 2023.10.19 09:04:22

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací