Extranet

Na mistrovství Evropy v krasobruslení míří osmičlenná česká výprava


V litevském Kaunasu dnes oficiálně začíná mistrovství Evropy v krasobruslení. Česko bude mít hojné zastoupení. V kategorii mužů bude reprezentovat Georgii Reshtenko, mezi ženami Barbora Vránková, ve sportovních dvojicích pak Barbora Kucianová s Martinem Bidařem a dvojí zastoupení bude mít naše reprezentace v tancích na ledě, kde se představí Natálie a Filip Taschlerovi a také Kateřina a Daniel Mrázkovi.

Vzhledem k tomu, že se během loňského roku měnil pořadatel mistrovství, kterým původně měla být maďarská Budapešť, měnil se po přesunu do Litvy také termín mistrovství, které v jiné roky bývá až ve druhé půlce ledna. Všem nominovaným tedy finální část přípravy zasáhla do období Vánoc a nového roku.

Jako první do soutěží zasáhnou sportovní dvojice, jejich krátké programy začínají ve středu od 12 hodin SEČ. Pro českou dvojici Barbora Kucianová a Martin Bidař, která se dala dohromady před touto sezonou, půjde o první společný velký závod. „Po mistrovství České republiky v půlce prosince jsme ještě týden trénovali v Praze a po Vánocích jsme se přesunuli do Itálie, do Bergama, kde ladili formu až do odletu do místa konání,“ přiblížila Kuciánová. „Na závod se moc těšíme, protože tam budeme společně poprvé. Pro Barču to bude úplně první účast úplně. Nějaké velké cíle letos nemáme, protože je to naše první společná sezona, ale určitě bychom chtěli minimálně postoupit do volných jízd a zajet to, co máme natrénované,“ doplnil svou partnerku zkušenější Bidař. Ten má se svými předchozími partnerkami Annou Duškovou a Jelizavetou Žukovou na kontě účast na několika mistrovstvích Evropy i světa i olympijských hrách. S Duškovou byl dokonce v roce 2016 juniorským mistrem světa.

Ve středu od 16.15 SEČ se dostanou na led se svými krátkými programy také muži. Georgii Reshtenko se stal v prosinci mistrem republiky a vyjel si tak účast v Kaunasu. „Měl jsem kvůli zranění pouze několik týdnů na přípravu, takže jsem velmi spokojen se svým výkonem a těším se na Evropu,“ řekl v Turnově po zisku titulu svěřenec bývalého českého krasobruslaře Michala Březiny.

Ve čtvrtek od 12.15 SEČ rozjedou svou soutěž také ženy. Zde si svou velkou premiéru odbude Barbora Vránková. „Pro mě brzká Evropa znamenala téměř okamžitý odjezd po MČR do USA, kde jsem pokračovala v tréninkovém procesu. Ale nějaké změny v tréninku jsme neprováděli. Trénuji jako obvykle, jelikož máme s týmem vizi a za tou jdeme. Evropa je spíš taková odměna pro mě,“ řekla svěřenkyně dalšího bývalého českého krasobruslaře Tomáše Vernera.

Ta už měla Česko reprezentovat v loňském roce, ale kvůli zranění musela svou účast na ME na poslední chvíli zrušit. „Minulou sezónu v půlce přerušit kvůli zdravotním problémům a pak jsem nemohla téměř půl roku skákat. V září jsem pak přešla do USA do nového týmu. Samozřejmě jsem měla cíl vyhrát mistrovství republiky a nominovat se na Evropu, ale rozhodně to pro mě bylo těžší než v loňské sezoně. S týmem provádíme velké změny a jdeme v podstatě od začátku. Jsem ráda, že i to málo, co teď dokážu předvádět, mi účast na Evropě zajistilo. U mě je teď prvořadá technika skoků. Zařazujeme skoky, kde už dokážu správnou techniku předvádět i v závodech. A to je momentálně můj největší cíl, posunout všechny skoky do správné techniky. Věřím, že až to tak bude, budou mé cíle posunuty dál,“ shrnula své poslední měsíce Vránková s tím, že do Kaunasu se těší. „I proto, že jsem o loňskou Evropu přišla. Tentokrát to bude zkušenost a věřím, že ta další už bude příležitost,“ dodala Vránková.

Jako poslední do soutěží svými krátkými tanci v rytmu hudby 80. let zasáhnout tanečníci. Jejich program začne v pátek od 11 hodin SEČ.

Natálie a Filip Taschlerovi jsou obhájci šestého místa z loňského roku. Po Filipových zdravotních problémech během podzimu se neúčastnili prosincového mistrovství republiky a přesunuli se k přípravě do svého italského stanoviště v Egně. „Příprava na Evropu byla velmi intenzivní, náročná, ale také plná pozitivní energie. Pracovali jsme, jak na fyzické kondici, tak i na novinkách v programech,“ přiblížil Taschler a jeho sestra ho doplnila: „Máme dokonce nový kostým na volný tanec. Už se nemůžeme dočkat, až programy předvedeme právě v zasněženém Kaunasu.“

Ve stejném týmu v italské Egně se připravují i stále ještě úřadující juniorští mistři světa Kateřina a Daniel Mrázkovi. I ti museli letošní vánoční svátky podřídit tréninku. „Z turnovského mistrovství republiky jsme vyrazili zpátky do Itálie k finální fázi přípravy. Na otočku jsme sice na dva dny jeli oslavit Vánoce do Česka, ale 26. prosince už jsme jeli zpátky do Egni,“ uvedli sourozenci před mistrovstvím Evropy, které bude jejich premiérou na seniorském šampionátu. „Sice je to náš první velký seniorský závod, na druhou stranu, finále Grand Prix, kterého jsme se loni účastnili, je společné pro juniory i seniory, takže jsme zažili i stejnou atmosféru. Mistrovství světa juniorů je také velká akce, takže nic tak moc nového od závodu nečekáme. Chceme tam zajet naše programy tak, jak umíme a užít si to,“ shodli se Mrázkovi.


přidáno 2024.01.08 14:01:35

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací