Extranet

Z Montrealu si vezeme mnoho zkušeností, říká Stanislav Židek, předseda Českého krasobruslařského svazu


Po několikaletém odkladu zaviněném covidem se kanadský Montreal dočkal a proběhlo v něm mistrovství světa v krasobruslení. Předseda Českého krasobruslařského svazu Stanislav Židek byl v místě nejen jako vedoucí výpravy, ale tentokrát i jako předseda organizačního výboru mistrovství světa 2026, které proběhne v Praze.

Jak byste zhodnotil šampionát z českého pohledu?
Neskáčeme radostí, ale jak se říká, konec dobrý, všechno dobré. Jsme rádi, že naše taneční páry zaujaly a obhájily dvě místa na příští mistrovství světa. To je pro nás velmi důležité i vzhledem k olympijské kvalifikaci. Ale samozřejmě bychom byli radši, kdyby ještě někdo z dalších závodníků postoupil do volných jízd. Musím říct, že se všichni snažili, ale vždy udělali nějakou chybu, která ten nepostup zapříčinila.

Kdybyste tedy měl něco říct k jednotlivým kategoriím?
Sportovní dvojice Federica Simioli a Alessandro Zarbo si prošla martýriem zdravotních problémů. Vlastně závodili po roční pauze, protože naposledy startovali vloni na mistroství světa v Saitamě, takže byli nevyzávodění, a to je u našeho sportu velmi znát. Budeme samozřejmě rádi, pokud i druhá český pár bude plnit bodová kritéria a budeme mít dvě dvojice. U sólistů je škoda, oba jeli dobře, ale chybičky se vloudily jak Elišce Březinové, tak Georgiimu Reshtenkovi. Věříme, že si z toho oba vezmou ponaučení i zkušenosti. Ten boj tady byl ale opravdu těžký.

Vaše funkce v Montrealu ale byla i jako předsedy organizačního výboru mistroství světa 2026 v Praze. Absolvoval jste k tomu i mnohé schůzky, co vám přinesly?
Měl jsem s sebou i tři moje kolegy z organizačního výboru, přiletěli jsme už dřív, než šampionát začal, abychom si vše v klidu prošli a prohlédli. Musím říct, že moji kolegové prokázali, jak zkušení lidé jsou a že v Praze budeme dobře připraveni. Kromě technických schůzek jsme měli i řadu organizačních. Například s pořadateli příštího šampionátu v Bostonu. S těmi jsme si vyměnili zkušenosti z příprav a oni nám poradili třeba záležitosti týkající se prodeje lístků. A co je nejdůležitější, absolvovali jsme schůzku s vedením Mezinárodní bruslařské federace (ISU). Původně jsem ji dohodl pouze s prezidentem ISU J. Y. Kimem, ale k našemu příjemnému překvapení jí byl přítomen téměř celý výbor ISU, a navíc i nový generální ředitel ISU Colin Smith. Byla to velice důležitá schůzka a za českou stranu se ji osobně zúčastnil i předseda Národní sportovní agentury (NSA) Ondřej Šebek. Představil nejen působnost NSA, ale i otázku podpory tak významné světové události v Praze. Předseda ISU zase naopak ocenil náš svaz nejen jako zkušené pořadatele akcí, ale i rozvojových programů ISU. Jsou přesvědčeni, že mimo vlastní kvalitní prezentaci našeho šampionátu do světa, dovedeme propojit i nový trend, zapojení publika do dění na ledě. Rozhodně to bylo velmi přínosné jednání po všech stránkách, odvážíme si mnoho podnětů.

Jak se vám kanadské mistrovství líbilo, z čeho byste si chtěl vzít inspiraci a čeho se naopak vyvarovat?
Co vím, tak se kolegové z Montrealu obávali, že nebude vysoká návštěvnost, protože lístky byly drahé. Tyto obavy se nakonec nenaplnily, hala byla plná nejen na vrchol soutěže v sobotu, ale i třeba při soutěži sportovních dvojic první závodní den, který byl dnem pracovním a soutěž začínala přesně v poledne. Navíc nadšení umocnil i výkon kanadské dvojice, která nakonec vyhrála. Co se týče té organizační stránky, viděli jsme tu nějaké chybičky, ze kterých se určitě poučíme, například ještě před zahájením se objevily problémy s ozvučením a osvětlením, což museli pořadatelé narychlo v průběhu noci opravovat, trochu možná pokulhávala i security v hale. To se ale stává a za řadu výborných věcí musím pořadatelům vyseknout poklonu. Kanaďané jsou zkušenými pořadateli světových krasobruslařských akcí.

Jaké si odvážíte celkové dojmy z Montrealu?
Trochu smíšené. Samozřejmě bych byl spokojenější, kdybychom si odvezli lepší umístění, ale takový je sport. Po mistroství Evropy jsme si mohli zajásat, ale toto je úplně jiná soutěž. Konkurence je tu mnohonásobně vyšší a každá chyba se tvrdě trestá. Čeká nás hodně práce a já jsem připravený na předsednictvu svazu přednést konkrétní návrhy, co by bylo dobré zlepšit jak směrem k olympijské kvalifikaci na MS 2025 v Bostonu, tak směrem k našemu mistrovství.


přidáno 2024.03.24 06:28:42

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací