Extranet

Na ostravský led míří juniorští krasobruslaři z celého světa


Od 4. do 7. září vstoupí opět po dvou letech závodníci na led Ostravar Arény v rámci ISU Junior Grand Prix Ostrava – Czech Skate 2024, nejdůležitější mezinárodní akce juniorské sezony, pořádané Českým krasobruslařským svazem.

Mezinárodní bruslařská federace (ISU) pořádá sedm zastávek této série napříč světem a Ostravu, respektive Český krasobruslařský svaz, opět vybrala mezi ně. „Velmi mě, jako předsedu svazu a hlavního organizátora, těší, že si do Ostravy našel cestu rekordní počet týmů! Asi to neděláme špatně. Letos je to rekordních 37 států a vypadá to, že to bude nejobsazenější závod celé série. Kromě krasobruslařů například z USA, Kanady či Japonska je to letos poprvé také tým z Ekvádoru,“ říká Stanislav Židek, předseda Českého krasobruslařského svazu a zároveň prezident organizačního výboru Czech Skate 2024.

Ostrava pořádá tuto světovou juniorskou sérii letos již po 13. a rekordní účast jednoznačně ukazuje, že je mezi svazy světa tento závod velmi populární. Celkově Česká republika pořádala Junior Grand Prix čtrnáctkrát, v roce 2006 ji hostil Liberec.

Početné zastoupení ve startovním poli bude mít také Česká republika. „Dle pravidel ISU má náš svaz možnost třech míst v kategoriích juniorů i juniorek i tanečních párů, které využijeme. V kategorii sportovních dvojic obsadíme jedno místo, neboť další, zatím začínající nové páry, ještě nedosahují odpovídajících kvalit,“ doplňuje Židek.

Nominováni byli mezi juniory Jakub Tykal, Tadeáš Václavík a Jan Valtera, mezi juniorkami Kateřina Hanušová, Jana Horčičková a Barbora Tykalová. Reprezentovat bude také sportovní dvojice Debora Anna Cohen a Lukáš Vochozka či trojice tanečních párů Lauren Audrey Baťková a Jacob Yang, Natálie Blaasová a Filip Blaas, Eliška Žáková a Filip Mencl.

Po dvou letech se na ostravský led při příležitost Junior Grand Prix vrátí sourozenci Natálie a Filip Blaasovi. „Na Junior Grand Prix v Ostravě se moc těšíme. Před dvěma lety to bylo úžasné, tak doufáme, že tento rok bude ještě lepší,“ říká Filip Blaas a jeho sestra Natálie doplňuje: „Letní příprava proběhla dobře. Trénovali jsme jak v zahraničí, tak na různých místech po Česku. Letošní jízdy máme moc rádi a už se nemůžeme dočkat, až je předvedeme před domácím publikem.“

V taneční soutěži se představí také úřadující juniorští republikoví šampioni Eliška Žáková a Filip Mencl. „V přípravě jsme absolvovali kromě reprezentačních soustředění i pětitýdenní soustředění v České Lípě s našimi seniorskými reprezentanty a dalšími páry z různých koutů světa. Na letošní sezonu jsme hudby na oba programy pečlivě vybrali spolu s trenérem Michalem Češkou a choreografkou Annou Cappellini. Snažili jsme se, aby to bylo něco jiného, a něco, co bude bavit i diváky,“ přibližuje přípravu na sezonu Eliška Žáková. „Bude to pro nás premiéra na domácím ledě, takže doufáme, že českých fanoušků dorazí co nejvíce a budou nás, i zbytek českého týmu, pořádně podporovat,“ dodává Filip Mencl.

ISU Junior Grand Prix by se nemohlo konat bez finanční podpory Národní sportovní agentury, Moravskoslezského kraje a města Ostrava. „Bez významné podpory této světové krasobruslařské akce především od Národní sportovní agentury, Moravskoslezského kraje a města Ostrava by bylo za současných náročných ekonomických podmínek složité naplnit veškerá daná náročná kritéria,“ dodává Židek.

Veškeré informace, včetně programu a vstupenek, najdete na webu akce www.jgpostrava.cz


přidáno 2024.08.21 14:56:56

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací