Extranet

Nejlepší světoví juniorští krasobruslaři se po dvou letech vrací do Ostravy


Ostrava vítá krasobruslařský svátek. Od čtvrtka 5. září do soboty 7. září se na ledě Ostravar Arény představí krasobruslaři z rekordních 38 zemí, kteří budou závodit na Czech Skate 2024, jednom ze sedmi závodů prestižní celosvětové série ISU Junior Grand Prix.

Tento závod se do České republiky vrací po dvou letech, celkově bylo pořadatelství této soutěže Českému krasobruslařského svazu svěřeno počtrnácté, potřinácté proběhne v Ostravě. Tentokrát s rekordní účastí více než 140 závodníků z 38 zemí světa, například poprvé i z Ekvádoru.

„Rád bych pozval všechny zájemce do Ostravar Arény, a to už od čtvrtka, kdy začínají krátké programy juniorů, sportovních dvojic a juniorek,“ říká Stanislav Židek, předseda Českého krasobruslařského svazu a prezident organizačního výboru. Závody budou pokračovat v pátek i v sobotu. Vstupenky budou v prodeji na místě za 200 korun na každý soutěžní den.

„Jsme rádi, že se nejvýznamnější juniorský podnik v krasobruslení ISU Junior Grand Prix vrací do Moravskoslezského kraje. V minulosti se na něm představila řada talentovaných bruslařů, kteří později získali medaile na vrcholných akcích jako je mistrovství světa nebo olympijské hry, což pozici Czech Skate mezi sportovními akcemi v našem regionu řadí opravdu vysoko,“ říká hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica.

„Ostrava patří dlouhodobě k významným pořadatelům vrcholných krasobruslařských akcí – spousta z nás má ještě v paměti úspěšné mistrovství Evropy v roce 2017. Mimořádně důležitá je ale dlouhodobá příslušnost mezi organizátory ISU Junior Grand Prix jako jednoho z odrazových můstků mladých sportovců do jejich seniorské kariéry. Počet přihlášených krasobruslařů a zúčastněných zemí a fakt, že se do Ostravy rádi vrací, navíc také jednoznačně potvrzuje i kvality místního organizačního týmu,“ dodává primátor města Ostrava Jan Dohnal.

„Jako Národní sportovní agentura jsme samozřejmě velmi rádi, že můžeme podpořit akci, která je jedním z vrcholů celé krasobruslařské sezony. Skutečnost, že se Ostrava stane již potřinácté dějištěm takto významného závodu, byť v juniorské kategorii, je pro celou Českou republiku velmi prestižní záležitostí. Rekordní účast je důkazem toho, že organizátoři zde dokáží uspořádat závod na té nejvyšší úrovni a závodníci se sem rádi vrací. Podpora, kterou poskytlo město a kraj, je pak znamením toho, že sport zde má své pevné místo,” doplňuje František Horák, člen rady Národní sportovní agentury.

Česká republika bude na ISU Junior Grand Prix mít početné zastoupení. Tři účastníky mezi juniory - Jakub Tykal, Tadeáš Václavík a Jan Valtera, juniorkami - Kateřina Hanušová, Jana Horčičková a Barbora Tykalová i tanečními páry - Lauren Audrey Baťková a Jacob Yang, Natálie a Filip Blaasovi, Eliška Žáková a Filip Mencl.

Jednoho zástupce pak bude mít v kategorii sportovních dvojic, a to Deboru Annu Cohen s Lukášem Vochozkou. Ten se Czech Skate účastnil i před dvěma lety, tehdy ovšem s jinou partnerkou. S Deborou spolu jezdí druhou sezonu.

„Příprava na sezonu byla velice náročná, ale máme ze sebe dobrý pocit, hodně jsme makali. Víme, jaké máme cíle a pracujeme směrem k nim, není to nic lehkého, ale máme pocit, že by se to mohlo vyplatit,“ říká Debora Anna Cohen a dodává, že do Ostravy se oba moc těší. „Závod před domácím publikem jsem ještě nezažila, ale doufám, že čeští fanoušci udělají v hale příjemnou atmosféru,“ upřesňuje Cohen.

Lukáš Vochozka už ví, do čeho jde. „Se závody před domácím publikem mám dobrou zkušenost. Je skvělé cítit podporu fanoušků, rodiny a přátel. Motivuje mě to podat co nejlepší výkon. Juniorská Grand Prix je vždy skvělý zážitek, obzvlášť v českém prostředí. Těším se, až poprvé vystoupím před domácím publikem s Debi,“ dodává.

Czech Skate se pořádá za finanční podpory Národní sportovní agentury, Moravskoslezského kraje a města Ostrava. „Bez významné podpory této světové krasobruslařské akce především od Národní sportovní agentury, Moravskoslezského kraje a města Ostrava by bylo za současných náročných ekonomických podmínek složité naplnit veškerá daná náročná kritéria,“ dodává Židek.

Více informací o Czech Skate 2024 naleznete na webu www.jgpostrava.cz.


přidáno 2024.09.02 16:27:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací