Extranet

Příběh volného tance je otevřený, protože každý z nás sní o něčem jiném, říkají sourozenci Taschlerovi před Grand Prix v Kanadě


V kanadském Halifaxu se od pátku do neděle uskuteční druhý ze šesti závodů prestižní krasobruslařské série Grand Prix. I tentokrát bude mít Česká republika své zastoupení, a to opět v kategorií tanců na ledě. Pozvání byli Natálie a Filip Taschlerovi, jejichž soutěž se jeden v sobotu a v neděli.

Za sebou už mají Natálie a Filip Taschlerovi dva závody, v září v německém Oberstdorfu skončili čtvrtí, začátkem října v Astaně už vyhráli. „S prvními závody jsme spokojení. Ukázaly, že změny, které jsme udělali v přípravě, byly dobré. V Německu to byl takový zkušební závod, abychom se zase dostali do těch závodních pocitů,“ říká Filip Taschler s tím, že mezi Oberstdorfem a Astanou se snažili vylepšit i věci, které jim poradili rozhodčí. „A vyplatilo se a pracujeme dál,“ dodává.

Po loňské sezoně, kterou komplikovalo Filipovo zranění, se rozhodli pro mnoho změn v přípravě. „Změnili jsme kondičního trenéra, který se nyní stará celkově o naši fyzickou přípravu. Dříve jsme měli jednoho do tělocvičny, dalšího na flexibilitu, tak teď je to jeden člověk, co se stará o všechno. S naším trenérem Matteem Zannim jsme měnili taky styl a typ tréninku na ledě. Máme i nového mentálního kouče a psychologa, ti jediní jsou Češi, protože v mateřském jazyce nám to víc vyhovuje,“ dodává Filip Taschler s tím, že i toto vybočení z předchozí rutiny jim dodalo svěží vítr. „Celkově bylo v naší přípravě víc prevence případných zranění, rozhodně teď klademe větší důraz i na regeneraci. Mám radost i z nového kondičního trenéra, je vidět, že své práci rozumí, všechno nám vysvětlí a podle mě je to jeden z těch hlavních klíčů, proč se cítíme dobře. Ze všeho, čím jsme si minulý rok prošli, jsme se snažili vzít si ponaučení,“ doplňuje ze svého pohledu Natálie Taschlerová.

Rytmický tanec je letos na hudbu z 50. až 70. let. Taschlerovi si pro něj vybrali mix písniček od Donny Summer. „Na tom jsme mezi prvním a druhým závodem pracovali hodně. Dřív tam mohly být i pomalejší části, kde jsme si mohli trochu vydechnout, ale letos je ta idea jiná. Technická komise Mezinárodní bruslařské federace chce mít letos tance ve velkém tempu, aby doslova zvedli diváky ze sedadel. Když to zkoušíme na tréninku, tak je to jako sprint od začátku do konce. Je to náročnější se v té rychlosti soustředit na všechny potřebné detaily, ale jsme na tom všichni stejně, takže na tom jsme i teď před Grand Prix hodně pracovali,“ osvětlil Filip Taschler.

Jejich loňský volný tanec byl velmi osobní, byl totiž jakousi vzpomínkou na tatínka, který před pár lety podlehl zákeřné nemoci. „Ten volný tanec byl pro nás důležitý a rádi na něj vzpomínáme, ale upřímně si myslím, že když jsme ho loni během mistrovství světa v Montrealu dotančili naposledy, byli jsme rádi, že tím je celá ta šílená sezona za námi,“ vzpomíná Natálie. Nápad na letošní volný tanec na hudbu od Mobyho přišel od trenéra Mattea Zanniho. „Pustli nám písničku Porcelain, kterou nakonec máme jako hlavní. Potom jsme si pouštěli další a další Mobyho písničky, je jich opravdu hodně, a vybírali jsme. Oba s Natkou nás zaujalo, že jde o takovou netradiční až meditační hudbu. Je hodně známá, ale nepamatuji se, že bych na ni slyšel někoho jezdit,“ vzpomíná na tvorbu volného tance Taschler.

S choreografií jim pomáhal také bývalý italský tanečník Pasquale Camerlengo, který už mnoho let trenérsky působí v zámoří. Taschlerovi jsou známí tím, že ve svých tancích ztvárňují příběhy, letošní volný program nese jméno Dream. „Je o tom, že člověk sní, nicméně příběh je otevřený, protože každý z nás sní o něčem jiném. Necháváme tedy na každém, kdo se na něj bude dívat, aby si v tom našel něco pro sebe,“ přibližuje Filip. A o čem sní letos oni? „Určitě o tom dokončit sezonu ve zdraví, protože už víme, že to je to hlavní, a posouvat se určitě dál,“ říká Natálie a její bratr jí doplňuje: „Chtěli bychom tento rok zaútočit konečně i na to evropské pódium, ale samozřejmě víme, jak kvalitní a velká je naše konkurence, o to víc se budeme snažit pracovat a uvidíme, jak to dopadne.“

Vrcholem letošní sezony bude březnové mistrovství světa v americkém Bostonu, které bude zároveň i kvalifikací na olympijské hry, které v roce 2026 proběhnout v italských městech Miláno a Corthina. „Víme, že mistrovství světa bude kvalifikací, ale my se snažíme jít sezonou krok za krokem. Ale samozřejmě práce, kterou uděláme teď, je základ toho, aby v březnu byly naše programy na takové úrovni, že postoupíme na olympiádu,“ shrnuje Natálie Taschlerová.

Je to tak. Myslím, že dříve jsme pořád řešili budoucnost a co se stane, ale jak už jsme říkali, z minulé sezony jsme si vzali mnoho poučení. A i toto je jednoho z nich, jdeme závod od závodu, abychom my, trenéři i rozhodčí viděli posuny k lepšímu. Do Ameriky se ale těším, stejně jako teď do Kanady, máme to tam moc rádi,“ dodává Filip Taschler.

Rytmické tance jsou na programu v sobotu po poledni kanadského času, tedy vpodvečer českého. Volné programy pak o den později.


přidáno 2024.10.23 09:25:09

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací