Extranet

Mistrovství Evropy 2012


V sobotu 28.1.2012 skončilo v Sheffieldu (Vel.Británie) mistrovství Evropy v krasobruslení pro rok 2012.

Česká republika tentokrát sice nezískala "velkou" medaili za konečné umístění na stupních vítězů, přesto jsme zaznamenali několik výborných výsledků a hlavně spoustu nadějných výkonů. "Malou" bornzovou medaili za krátký program obdržel Tomáš Verner za výbornou bodovou hodnotu 81,14 bodu. V konečném pořadí mužů skončil Michal Březina čtvrtý (zisk 229,30 bodu je jeho letošním maximem) a Tomáš Verner pátý (zisk 225,36 bodu je také jeho letošním maximem) a oba potvrdili příslušnost k absolutní evropské špičce a přispěli k výborné úrovni mužské soutěže v letošním roce. Jen pro srovnání: vloni v Bernu by Michalův výkon bral zlato a Tomášův výkon stříbro. Poslední náš zástupce v soutěži mužů, Pavel Kaška, sice postoupil těsně z kvalifikace, ale v krátkém programu udělal chybu v kombinaci, která jej odsoudila na konečné 26.místo. Je to škoda, protože sedmnáctá nejvyšší známka za komponenty nasvědčovala mnohem lepším možnostem konečného umístění.

V soutěže sportovních dvojic velmi mile překvapil náš nově sestavený pár Alexandra Herbríková / Rudy Halmaert, kteří spolu trénují teprve od října 2011. Předvedli bezchybný krátký program, kde trochu doplatili na nízké startovní číslo, přesto v něm obsadili nečekanou desátou příčku. Volná jízda již samozřejmě byla o něco horší, protože neměli čas jí pořádně natrénovat, ale přesto i ve VJ kazili pouze ty nejtěžší prvky (odhazovaný trojitý rittbergera na konci jízdy, který byl ale dotočený) a celkovým bodovým ziskem 115,87 a konečným 13.místem určitě položili dobrý základ pro svou budoucí společnou kariéru.

V soutěži tanečních párů jsme měli dva zástupce. Úspěšnější byli, stejně jako na mistrovství republiky, Gabriela Kubová / Dmitry Kiselev, kteří skončili se ziskem 113,51 bodu na 18.místě. Gabriela s Dmitryjem zajeli obě části soutěže soutěže bez výraznějších chyb a určitě se dobře zapsali do povědomí rozhodčích. Druhý náš taneční pár, Lucie Myslivečková / Neil Brown, se musel do hlavní soutěže probít z kvalifikace, což se povedlo. V krátkém tanci pak Lucie a Neil (kteří spolu také trénují pouze od října 2011) naznačili své možnosti 15.místem, bohužel ve volném tanci přišla chyba v párové piruetě a tato bodová ztráta znamenala pokles na konečné 19.místo se ziskem 111,46 bodu.

Poslední českou zástupkyní na ME byla Eliška Březinová v soutěži žen, která v kvalifikační volné jízdě obsadila 18.místo se ziskem 60,43 bodu. To sice bylo její letošní maximum na soutěžích ISU, ale k postupu do krátkých programů by bylo třeba získat ještě o sedm bodů více.

Konečné výsledky ME 2012 najdete zde.

Karel Oubrecht, GS
přidáno 2012.01.28 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací