Extranet

Mistrovství světa 2013, London (CAN)


ČLÁNEK BUDEME PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVAT.

Bohužel, Michala ve volné jízdě zradil čtverný Salchow, oba pokusy skončily pádem, a to znamenalo citelnou bodovou ztrátu, ke které se přidal ještě nečistý druhý pokus o 3A. Za volnou jízdu Michal Březina získal 145,91 bodu a celkově přesně 229 bodů a vypadá to na konečné 10.místo.
Alespoň jedna dobrá zpráva na konec: máme dvě místa pro ZOH 2013 v kategorii mužů.

Pouze tři čisté trojité skoky a žádná kombinace. 112,45 bodu ve volné jízdě, 180,50 bodu celkově a další propad na (zřejmě) 21.místo konečného pořadí. To je "vizitka" Tomáše Vernera na letošním MS v Kanadě. Více asi není třeba dodávat. Nepodařená tečka za nepodařenou sezónou. Přejeme Tomášovi, aby do té příští, olympijské, vstoupil úplně opačně.

Lucie Myslivečková a Neil Brown mají za sebou premiéru na mistrovství světa v krasobruslení. V krátkém tanci si opět posunuli své maximum v soutěžích ISU na novou hodnotu 51,82 bodu a se svým výkonem určitě mohou být spokojeni. Jen těsně (přibližně o jedne a čtvrt bodu) jim unikl postup do finálové dvacítky a skončili na trochu smolném 21.místě. Přesto dokázali porazit další dva páry, se kterými ještě na ME prohráli. O Olympijskou kvalifikaci se tedy v soutěži tanečních párů (stejně jako v soutěži žen, kde na MS nemáme zastoupení) budou muset naši sportovci poprat na konci září při dodatečné kvalifikaci v Oberstdorfu (tradiční Nebelhorn Trophy).

Michal Březina 6 a Tomáš Verner 17. To je konečné pořadí krátké programu mužů. Po skvělých výkonech závodníků se všichni můžeme jen těšit na páteční noční volné jízdy, do kterých půjde Michal s nadějí na medaili, ale také s řadou chybujících hvězd, které skončily až za ním.

Michal Březina zajel výtečný krátký program se snad nejlepším čtverným skokem (Salchowem) dosavadního průběhu soutěží, k tomu přidal tradičně výbornou kominaci 3F+3T a pouze výjezd z 3A byl s malým protočením. Vytknout by se snad dala ještě závěrečná kombinovaná pirueta, ale zbytek jízdy byl více než perfektní a přinesl Michalovi zisk 83,09 bodu.
Krátký program má za sebou na MS již Tomáš Verner a bohužel nevylepšil zatím bledý obraz letošní sezóny. Čtverný toeloop skončil výpadem bez kombinace, po 3A následoval pád a ani na konci 3Lz nepřišla kýžená kombinace. Tomáše naštěstí zachránily tentokrát výborné piruety, a tak se přes skokanské chyby určitě probojuje do finálových volných jízd, kam půjde zřejmě ze 17.místa s bodovým ziskem 68,05.

Vrcholem krasobruslařské sezóny je tradičně mistrovství světa. Letošní MS uspořádá kanadský London v provincii Ontario.

Na startu je 161 bruslařů z pouhých 41 členských federací, což zapřičinilo zrušení kvalifikací a nastavení velmi přísných vstupních kritérií pro účast (minimální počet bodů získaný za předvedené prvky jak v krátkém programu/tanci, tak ve volné jízdě/volném tanci, v právě probíhající krasobruslařské sezóně a/nebo v sezóně předcházející). Kritéria byla dokonce ve všech kategoriích (kromě tanců na ledě) před uzávěrkou přihlášek ponížena, protože by počet účastníků ani nenaplnil počet postupujících do volných jízd.

I proto je možné považovat za úspěch, že české krasobruslení bude zastoupeno 4 sportovci. Již tradičně se v soutěži mužů představí Michal Březina a Tomáš Verner a v soutěži tanečních párů Lucie Myslivečková / Neil Brown.

Ve středu načnou soutěže MS sportovní dvojice krátkými programy a po nich se již představí pro nás nejsledovanější kategorie mužů. Na startu jich je nakonec 35 a Tomáš Verner vyjede na led v předposlední rozjížďce jako osmadvacátý přibližně ve 1:48 našeho času, tedy už ve čtvrtek ráno. Michal Březina bude se startovním číslem 30 zahajovat poslední rozjížďku krátkých programů mužů a měl by startovat přibližně ve 2:08 našeho času.
Volné jízdy mužů se pak budou konat v pátek 15.3. od 22:45 a doufejme, že s naší dvojnásobnou účastí.

Taneční páry mají své soutěžní dny ve čtvrtek (krátké tance) a v sobotu (volné tance). Pro Lucii s Neilem by asi bylo velkým úspěchem, pokud by se mezi dvacítku finalistů probojovali, protože i na MS si především jedou budovat jméno pro další olympijský cyklus. Navíc, těsně před odletem na MS onemocněla trenérka Muriel Zazoui, která je tak nemůže do Londonu doprovázet.

Výbornou zprávou pro české fanoušky je, že většinu programů budeme moci sledovat živě na kanálu ČT 4 (Sport), případně na internetovém portálu ČT "sportživě", který bude stejně jako při ME vysílat kompletní přenos soutěží z mistrovství světa (i když bez komentáře).

Průběžné výsledky MS 2013 sledujte zde.

Karel Oubrecht, GS

P.s. Právě jsem se dozvěděl, že v Kanadě je prý již od víkendu letní čas a tak je zřejmě časový posun pouze 5 hodin (což není patrné ani z výsledkové stránky ISU). V článku jsou tedy posunuty časové údaje o jednu hodinu.
přidáno 2013.03.16 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací