Extranet

Zimní Olympijské hry mládeže, Hammar (NOR)


ANNA DUŠKOVÁ a MARTIN BIDAŘ stříbrní!!!

Po úspěšné premiéře před čtyřmi lety v Innsbrucku rozhodl Mezinárodní olympijský výbor o pokračování tradice soutěží zimních Olympijských her mládeže ve stejném čtyřletém cyklu, jaký má „velká“ Olympiáda. Druhý ročník byl pro rok 2016 přidělen norskému Lillehammeru. Krasobruslařské soutěže probíhají v hale jiného norského města Hammar.

Česká republika si v kvalifikačním systému vybojovala kvótní místa pro dvě kategorie: sportovní dvojice a taneční páry, zatímco v sólových kategoriích se naši sportovci dostali do pozice náhradníků (pátých), resp. náhradnic (druhých) a ve vlastních soutěžích se tedy na naše sólisty nedostane..

Zatímco pro kategorii tanečních párů nemáme letos možnost nikoho nominovat, protože žádný náš taneční pár nesplňuje úzká věková kritéria soutěží YOG, v soutěži sportovních dvojic se představuje naše nadějná „párovka“ Anna Dušková / Martin Bidař. Ti mají za sebou zatím skvělou sezónu, kdy si v soutěžích JGP vybojovali jako první český pár v historii postup do finále této soutěže, který ještě v prosinci v Barceloně okořenili ziskem stříbrných medailí.

I proto budou patřit k jasným medailovým nadějím české výpravy v Norsku. Podle letošních výsledků jim budou největšími soupeři oba ruské páry (především vítězové finále JGP Borisova – Sopot).

13.2.2016

Anna Dušková a Martin Bidař zajeli skvělý krátký program, který je katapultoval do čela celkové pořadí se ziskem 61,82 bodu. To je ještě o 6 bodů více, než získali ve finále JGP!

V krátkém předvedli perfektně všechny skokanské prvky (sólový 2A, 3Twist i odhozený 3S) a k tomu především přidali o chlup vyšší levely (stupně obtížnosti) u dalších povinných prvků (kroková sekvence – level 4!! a spirála smrti level 3), čímž porazili svoje ruské soupeře bodovým ziskem v předvedených prvcích, saler poprvé v kariéře i známkou za programové komponenty. Jejich náskok před vítězi finále JGP (Borisova – Sopot) je však pouze cca 1 bod, na druhý ruský pár však mají náskok více než 5 bodů a „zbytek světa“ už zaostává o 13 a více bodů.  

Volné jízdy sportovních dvojic proběhnou v pondělí 15. 2. 2016 od 12 hodin. Anna s Martinem nastoupí na led jako poslední, desátí, ve 13:48.

 

15.2.2016

Anna Dušková a Martin Bidař vybojovali pro Českou republiku první stříbrnou medaili ze soutěží YOG 2016 a také pro české krasobruslení první historické medaile.

Anna s Martinem mají volnou jízdu nejvyšší světové obtížnosti mezi juniorskými páry (jejich bodová hodnota prvků převyšuje ostatní, i ruské, soupeře) a mohou se v ní směle měřit i se světovou konkurencí seniorů. Takže i přes dvě větší chyby (pády v sólových 3T a po odhozeném 3Lz) a drobné zaváhání v trojkombinaci 2A+2T+2T si znovu vylepšili osobní rekord ISU ve volné jízdě na novou hodnotu 104,31 bodu, čímž si posunuli osobní rekord ISU na skvělých 166,13 bodu. Od prvních Rusů Borisové – Sopota je dělilo 2,5 bodu (v tom jsou 2 body srážek za pády). Takže při MS juniorů se můžeme těšit na velkou odvetu.

 

Jízdy Anny s Martinem (zdroj YouTube, nepříliš kvalitní kopie):

                                              krátký program                                 volná jízda

 

20.2.

Na závěr programu krasobruslařských soutěží se ještě uskutečnila týmová soutěž. Jednotlivé týmy byly poskládány ze zástupců různých států a v každém z osmi týmů byl jeden vylosovaný zástupce každé disicplíny krasobruslení.

Anna Dušková a Martin Bidař se dostali do týmu Future a spolu s Lotyškou Nikitinou, Ukrajincem Shmuratkem a francouzským tanečním párem Wagret / Couyras získali stříbrné medaile! Po právu pak byla Anna Dušková vybrána jako vlajkonoška české výpravy na záverečný ceremoniál YOG 2016.

Kompletní výsledky krasobruslařských soutěží YOG 2016 naleznete na tomto odkazu.


Karel Oubrecht, GS


přidáno 2016.02.20 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací