Extranet

Mistrovství světa v krasobruslení 2017


Vrcholem sólové sezóny je tradičně mistrovství světa v krasobruslení, které se koná od 29.3. do 2.4. v Helsinkách (Finsko)

Českou republiku na MS 2017 reprezentují:

Muži: Michal Březina;

Ženy: Michaela Lucie Hanzlíková;

Sportovní dvojice: Anna Dušková / Martin Bidař;

Taneční páry: Nicole Kuzmichová / Alexandr Sinicyn.

PROGRAM MS V KRASOBRUSLENÍ 2017 (pozn.: našeho času, v Helsinkách je o hodinu více)

29. března 2017          09:15 Ženy - krátký program
                                        16:15 Zahajovací ceremoniál
                                        17:10 Sportovní dvojice - krátký program

30. března 2017          11:30 Muži - krátký program Taneční páry - krátké tance
                                        17:55 Sportovní dvojice - volné jízdy

31. března 2017          10:00 Taneční páry - krátké tance
                                        17:00 Ženy - volné jízdy

1. dubna 2017              09:50 Muži - volné jízdy 
                                        15:35 Taneční páry - volné tance

2. dubna 2017              13:00 Exhibice

 

29.3.

Jako první se do bojů se světovou konkurencí pustila v kategorii žen Michaela Lucie Hanzlíková. Protože se jedná o její první start ve světové konkurenci, musela by k postupu do finálových jízd (postoupí 24 sportovkyň) výrazně překonat svoje osobní maximum z Mistrovství Evropy v Ostravě. Snad poprvé v její kariéře situaci neustála, dohnala jí nervozita a zakončí MS se ziskem 32,21 bodu. Ale Michaela Lucie letos výborně reprezentovala v soutěžích JGP, na ME i MS juniorů a určitě to pro ni bude velkou výzvou, jak ještě přidat v tréninku, a hlavně obrovskou zkušeností, kterou brzy zúročí.

 

Ve večerních krátkých programech sportovních dvojic se představili další nováčkové na MS, Anna Dušková / Martin Bidař. Přihásilo se rekordních 28 párů, ale pouze 16 jich postupuje do finále.  Ověnčeni titulem juniorských mistrů světa a poté, co zanechali skvělý dojem svým vystoupením v Ostravě na ME a sedmým místem, zvolili i pro MS maximální obtížnost srovnatelnou s předními páry. Odměnou jim za to je postup do čtvrtečních volných jízd. Za osobním maximem z ME zaostali o pár bodíků a konečný bodový zisk  63,36 je řadí na průběžné 15.místo ve snad nejnabitější párové soutěži historie MS. Za výkony, které letos nestačili ani na první dvacítku, se dříve běžně postupovalo do finále. Je proto fantastické, že Anna s Martinem předvedli ve své jízdě vše, co si naplánovali, včetně sólových 3T, 3 Twista a 3 odhozeného Lutza.

Bohužel, i přes jejich nadějné umístění je přímá kvalifikace na Olympiádu poměrně vzdálena, protože složitý systém přidělí nejdříve vícenásobné kvóty pro jednotlivé země, a teprve poté se dostane na země s jedním zástupcem. Kvótních míst je na MS k dispozici celkem 16, a pokud by zůstalo pořadí z krátkého programu, tak se dokonce ani na Francouze nedostane s druhým místem. Přesto Anna s Martinem vyslali jasný signál, že jednoznačně na ZOH patří a že by jim postup neměl případně uniknout z dodatečné kvalifikace na podzim. Ale moudřejší budeme po zítřejších volných jízdách, výsledky jsou zatím velmi těsné a vše se může ještě otočit.

 

30.3.

Michal Březina postupuje do finále MS a je blízko své třetí účasti na ZOH. Michal předvedl čistou kombinaci 3F s 3T a výstavní 3A, všechny piruety a krokovka byly ve stupních obtížnosti 3 a 4, pouze 3Lz z kroků se úplně nevydařil. I tak se dá říct, že asi předvedl nejlepší krátký program sezóny a se ziskem 80,02 bodu je v průběžném pořadí 15. Stejně jako předchozí krátké programy žen a sportovních dvojic, i tady můžeme říct, že se jedná zatím o nejkvalitnější soutěž bruslařské historie. na první desítku bylo třeba pokořit devadesátibodou hranici (nebo se k ní maximálně přiblížit, jako desátý Kovtun), což je úroveň, za kterou se v minulosti brali i malé medaile za krátký program. Letos bylo na mediale potřeba pokořit bájnou stovku.

V tomto světle je Michalův bodový zisk velmi dobrý a doufejme, že mu zůstalo spoustu sil i do volných jízd, protože, aby udržel "olympijské" pozice bude muset odvést výkon na hranici svých současných možností.

Anna Dušková a Martin Bidař opět předvedli skvělý výkon okořeněný párádním sólovým trojitým toeloopem, odhazovanými trojitými Lz a S a skvělým trojitým Twistem, který dokonce  jeden z rozhodčích ocenil maximální bodovou hodnotou +3, k tomu všechny zvedané figury a piruety ve stupních obtížnosti 3 a 4. Anna s Martinem suverénně přeťali ambice jejich australských nástupců na trůně juniorských mistrů světa a výrazně rozdrtili o severokorejský pár, Do velkého světa seniorských sportovních dvojic tak vstupují ziskem 179,70 bodu a 14.místem. Bohužel, složitý výpočet účastnických kvót na ZOH zatím neznamenal přímou kvalifikaci do PyeongChangu.

Teď hlavně zdraví, aby se mohli v pohodě připravit na boj o poslední čtyři páry olympijských letenek do Koreje na podzim v Obersdorfu při tradiční Nebelhorn Trophy.

 

31.3.

V pátečním programu se v krátkém tanci jako náš jediný zástupce představil mladý pár Nicole Kuzmichová / Alexandr Sinicyn. Na startu byl 32 párů a postup do finálové 20 by byl přímo senzací. Ta se sampzřejmě nekonala, ale určitě zanechali dobrý dojem. Přeskočili několik evropských párů, které je ještě v Ostravě na ME porazily a MS zakončí na 26.  místě se ziskem 51,02 bodu (v redukovaném evropském pořadí jsou sedmnáctí).

1.4.

Michal Březina vybojoval místo pro českého muže v olympijském týmu 2018. V poslední soutěžní den sice klesl z 15.místa po KP na konečné 18.pořadí, ale přesto s rezervou vybojoval přímé postupové místo na ZOH 2018 v korejském PyeongChangu. Do volné jízdy Michal vlétl báječně, skvělým 4S, za kterým následoval neméně podařený 3A a kombinace 3F+2T. Pak už to byl spíše boj s vlastní fyzičkou, poznamenanou bolavým kotníkem, který ještě vyšel velmi dobře u 3Lo, ale u ostatních skoků užř ubíral otáčky, nebo byly výjezdy špatné či skončili pádem, jako u závěrečného 3F. Naštěstí Michal bojoval až do konce, šel alespoň do trojitých skoků, které byly dotočené, a také všechny neskokanské prvky měly úrovně obtížnosti 4. Konečný součet za volnou jízdu 146,24 bodu a celkové skóre 226,26 bodu. 

 

Kompletní výsledky najdete na tomto odkaze.

Karel Oubrecht, GS


přidáno 2017.03.29 10:41:17

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací