Extranet

Od pátku 18.12.2020 opět sport ostrouhá!


Vážení sportovní přátelé,

Česko k pátku 18. 12. 2020 opět přechází do 4. stupně systému PES a za těch 14 dní od znovu otevření sportovišť bohužel ve stanovisku Ministerstva zdravotnictví a Vlády ČR nedošlo k žádnému posunu ve vztahu ke sportu a zdravému pohybu našich občanů, a především dětí a mládeže, jakožto nejlepší prevenci proti obezitě i dalším chorobám. Tedy i snížení počtu těch, které může Covid-19 ohrozit nejvíce. Jakákoliv snaha medicínských autorit, které se pohybují v oblasti sportu, jakákoliv snaha všech sportovních organizací zatím vychází naprázdno. Sport je bohužel Vládou i MZd brán jako volnočasová aktivita (tedy zbytnost), nikoliv jako nejlepší preventivní opatření proti nemoci a minimálním zdrojem nákazy.

V přiloženém dokumentu najdete přesné znění USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 14. prosince 2020 č. 1332 o přijetí krizového opatření od 18. 12. 2020 dle kterého se mimo jiné zakazuje:

"provoz a používání sportovišť ve vnitřních prostorech staveb (např. tělocvičny, hřiště, kluziště, kurty, ringy, herny bowlingu nebo kulečníku, tréninková zařízení) a vnitřních prostor venkovních sportovišť, tanečních studií, posiloven a fitness center, s výjimkou sportovní činnosti ve školách či školských zařízeních a vysokých školách, kde to krizová opatření umožňují, a s výjimkou sportovní přípravy, kterou provádí osoby v rámci výkonu zaměstnání, výkonu podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti jako přípravu pro sportovní akce konané v rámci soutěží organizovaných sportovními svazy, a sportovních akcí, které nejsou zakázány."

Je to smutný pohled, pokud se potkáte na Mistrovství čtyř zemí s kolegy z Polska, Maďarska a Slovenska, kteří mají pro sport výjimku, normálně trénují a dokonce i soutěží. Jistě máte i sami spoustu kontaktů po celé Evropě a víte, že zdravý pohyb je téměř to poslední, co je lidem po zkušenostech z jarní vlny zakazováno. Skoro všude trénují a ve spoustě evropských zemí i soutěží, a to od nejmenších kategorií až po dospělé.

Český krasobruslařský svaz se samozřejmě bude opět snažit zařídit možnost sportování alespoň pro členy reprezentace a SCM a požádat i o vytvoření "bubliny" pro talentovanou mládež. Mimochodem, na naši první žádost z října nám dosud ještě nepřišla žádná odpověď, a to ani zamítavá. Ještě před Vánočními svátky by mělo on-line formou pokračovat jednání předsednictva ČKS, které bylo z důvodu očekávaných změn zatím při jednání v Cieszyně přerušeno. Svaz se při on-line jednání nějak postaví k další organizaci soutěží a akcí od ledna do konce sezóny, případně k dalším aktuálním tématům k dořešení po znovu uzavření sportovišť. O závěrech Vás budeme informovat na webu ČKS.

Přejeme Vám všem především pevné zdraví, vůli u sportu vydržet i přes všechny klacky, co nám stát pod nohy hází. A pevně doufejme, že tato houpačka začne mít pro Novém roce alespoň nějaká předvídatelná pravidla.

Držte se!

Karel Oubrecht, GS

 


přidáno 2020.12.15 14:19:29

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací