Extranet

Česká taneční krasobruslařská škola zaujala. Mrázkovi ze svého debutu na MS vezou 13. místo, Taschlerovi 15. místo


Nejlepší volný tanec sezony, dojemné loučení s tancem na počest zesnulého tatínka a obhajoba dvou míst pro příští rok. To je bilance volných tanců českých párů na mistrovství světa v krasobruslení v Montrealu.

Jako první svůj program předvedli Natálie a Filip Taschlerovi. Chybou, která se jim stala při rytmickém tanci, se ovšem nenechali rozhodit a předvedli bezchybný volný program. „Bylo to hodně emocionální a náročnější tím, jak jsme přemýšleli, jak k tomu programu po té včerejší chybě přistoupit. Jestli jsme náhodou v rytmickém tanci nebyli moc energetičtí nebo kde byla ta chyba. Proto jsme si řekli body v programu, na které jsme se soustředili a vyšlo to, takže jsme spokojení, jak jsme zajeli,“ řekla těsně po jízdě Natálie. „Body jsou takové, jaké jsou, protože jsme ztratili v tom kraťasu, ale ve finále na to, jak byla celá sezona těžká, myslím jedna z našich nejnáročnějších, tak jsme rádi, že jsme ji zakončili na pozitivní notě,“ dodala partnerka.

Jak říká Natka, ta sezona začala už od prvního závodu kostrbatě, protože jsem měl napřed infekci žaludku a problémy se zažíváním, pak přišla ta únavová zlomenina obratle na podzim… O to víc jsme rádi, jak to teď dopadlo,“ doplnil Filip Taschler.

Jejich letošní volná jízda je věnovaná jejich zesnulému tatínkovi, který před několika lety podlehl rakovině. „Pokaždé víme, že tenhle program je pro nás výjimečný, ale speciálně v tento moment jsme to jeli pro naši rodinu, pro našeho tatínka v nebi a pro naši maminku, která kouká u televize. Díky nim jsme tady, díky nim bruslíme a můžeme tak dělat to, co máme rádi,“ doplnila emotivně Natálie Taschlerová. „Chtěli bychom ještě poděkovat všem fanouškům, protože těch zpráv podpory po krátkém programu bylo neskutečně mnoho a moc si toho vážíme,“ doplnil Filip. Pro pár to v konečném součtu znamená patnácté místo.

Jejich mladší kolegové Kateřina a Daniel Mrázkovi celou sezonu dojímali svým pojetím Labutího jezera. Nejinak tomu bylo v Montrealu. Po konci jízdy nešetřili emocemi ani sourozenci na ledě, ani diváci na tribunách. „Jsme hrozně rádi, že se nám ta volná povedla. Když začínala sezona, byl rytmický tanec náš slabší, takže jsme mu věnovali i před Evropou víc pozornosti, ale tam pak přišla ta chybka ve volné jízdě, takže teď jsme se na volnou hodně soustředili,“ řekl partner a Kateřina jej hned doplnila: „Přes mistrovstvím světa jsme volnou hodně pilovali, abychom v ní získali jistotu, protože je náročnější, máme před ní vždycky respekt z množství prvků, takže teď jsme šťastní, že se to povedlo, jak jsme chtěli.“ Ve volné jízdě se debutantům na světovém šampionátu podařilo porazit další páry, celkově jim však zůstalo 13. místo

Pár měl tedy důvod k radosti a úsměvu. „Jsme hrozně rádi, že ta práce, kterou jsme vynaložili do našich tréninků, že se to vyplatilo a byli jsme schopní zajet oba dva programy tak, jak umíme, takže jsme moc spokokojení,“ dodali sourozenci. Samozřejmě vnímali i podporu diváků. „To bylo krásné, trenér nám říkal, ať se soustředíme nejen na jednotlivé prvky, ale hlavně na diváky, aby si to s námi užili, což se podle mě povedlo,“ řekla Kateřina Mrázková. „Přesně tak, že to bude nejlepší volná sezony jsme věděli hned, jak jsme dojeli. Skóre v tu chvíli pro nás nebylo důležité, ale když se pak objevil osobní rekord, měli jsme radost o to větší,“ dodal Daniel.

V součtu umístění obou párů to znamená, že čeští tanečníci uhájili dvě účastnická místa pro příští šampionát, který proběhne v americkém Bostonu. Ten bude zároveň kvalifikací na olympijské hry 2026 v Miláně a předzvěstí mistrovství světa, které v roce 2026 bude hostit Praha.

Oba páry se teď těší na volno. „Po těch zdravotních problémech z letošní sezony jsme se i s trenérským týmem shodli, že k tomu musíme letos přistoupit trochu jinak a mít i víc odpočinku, že ne vždy více je více,“ řekl k nejbližším plánům Filip Taschler. „Tento rok byla jedná velká lekce, ze které se si do budoucnosti vzali mimo jiné to, jak přistoupit k letní přípravě a že máme víc poslouchat naše těla,“ doplnila ho partnerka. „Teď si dáme volno a začneme pracovat na nových programech, už máme i hudbu na volnou jízdu,“ dodali partneři.

Volno plánují i Mrázkovi. „Poletíme domů a budeme mít pauzu, strašně se na to těšíme, protože jsme oba unavení“ přiblížila Kateřina plány. „Tahle sezona byla dlouhá, náročná psychicky i fyzicky a těšíme se, až si budeme moct odpočinout a být chvíli doma,“ doplnil Daniel.

Výsledky volných tanců najdete zde - http://www.isuresults.com/results/season2324/wc2024/SEG008.htm

Celkové výsledky taneční soutěže jsou zde - http://www.isuresults.com/results/season2324/wc2024/CAT004RS.htm


přidáno 2024.03.23 23:56:51

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací