Extranet

Mistrovství světa juniorů 2012, Minsk (BLR)


Petr Coufal sedmnáctý, Karolína Procházková / Michal Češka jedenadvacátí a Alžběta Ukolova dvaadvacátá, to jsou konečné výsledky české výpravy na MS juniorů 2012 v Minsku.

V Minsku v sobotu skončil volnými jízdami juniorů a juniorek šampionát ISU této věkové kategorie. Oba naši borci se vydali opačným směrem celkového pořadí, zatímco si Petr Coufal pohoršil ze 13 místa na konečné 17., Alžběta Ukolova postoupila ze 24.místa o dvě příčky nahoru (a zaznamenala dokonce dvacátou nejlepší volnou jízdu). Přesto se jedná u obou závodníků o vylepšení osobních rekordů ISU. U Petra Coufala o téměř 5 bodů na novou hodnotu 161,10 bodu, u Alžběty Ukolove dokonce o 14 bodů na 110,97 bodu. Ve volné jízdě oba sportovce postihl vždy jeden pád, Petra u sólového trojitého Rittbergera a Alžbětu u sólového trojitého Lutza. Zbytek jízd již byl víceméně v pořádku. Za předvedené výkony a umístění v těžké konkurenci jim oběma patří dík.

Bohužel žádné evropské televizní společnosti přenosy z Minsku nezařazují přesto, že televizní práva jsou prodána, ale proto neexistují ani žádné internetové přenosy z MSJ. Dosud se mi podařilo objevit pouze video z krátkého programu Petra Coufala, který si můžete prohlédnout zde.

Alžběta Ukolova opět potěšila na MS juniorů svým vystoupením v krátkém programu juniorek a ziskem 39,61 bodu vylepšilo o 7 bodů své dosavadní maximum ISU a jako poslední, čtyřiadvacátá, se probojovala do sobotních večerních volných jízd. Navíc ztráta na první dvacítku není nijak propastná a výsledek Alžběty ve velmi kvalitní soutěži podtrhuje fakt, že většina startovního pole se pokoušela o trojitého Lutze z kroků.

Petr Coufal se probojoval do volných jízd juniorů, krátký program zvládl bez výraznějších chyb v jednom ze svých nejlepších životních bodových zisků a se součtem 56,74 bodu je na 13.místě ve velmi vyrovnané skupině závodníků, kteří jsou ve 4 bodech srovnáni od 8. do 17.místa. Volné jízdy juniorů se pojedou v sobotu odpoledne.

Alžběta Ukolova si i pro krátké programy juniorek vylosovala nejnižší možné startovní pořadí a jen díky tomu, že domácí běloruska se nevešla mezi postupující dvanáctku z kvalifikace, a tak bude startovat jako první a Alžběta pojede jako druhá.

Dnes (středa) bohužel dorazila z Minsku špatná zpráva. V krátkém tanci náš pár Karolína Procházková / Michal Češka upadl při uvodních twizzlech, za které nezískal ani bod, a tím se propadl v taneční soutěži na první nepostupové, tedy 21.místo. Je to škoda, protože i s touto chybou měli dvanácté nejvyšší komponenty, které ukazují, kam přibližně svými výkony v sezóně patří.

Další příjemná zpráva přichází z Minsku z kvalifikace juniorek. Alžběta Ukolova si ve volné jízdě posunula životní a letošní maximum ISU, které si na podzim vytvořila při juniorské Grand Prix v Polsku, o téměř 20 bodů, a se ziskem 82,09 bodu postoupila do hlavní soutěže MSJ z výborného čtvrtého místa ze 36 účastnic kvalifikace. V jízdě se jí podařilo skočit 5 trojitých skoků, včetně trojitého Lutze.

Dobrá zpráva z Minsku: Karolína Procházková a Michal Češka získali v kvalifikačním volném tanci 70,58 bodu a bez problémů postupují do hlavní soutěže ze druhého místa! Krátké tance jsou na programu ve středu, volné tance v pátek.

Dnes začalo ranními kvalifikacemi juniorů Mistrovství světa této věkové kategorie pro rok 2012, které hostí běloruský Minsk. Náš zástupce, Petr Coufal, je nasazen přímo do hlavní soutěže (díky výsledku v loňském roce) a tak se bojů zapojí až ve čtvrtečních krátkých programech.

Alžběta Úkolova a taneční pár Karolína Procházková / Michal Češka si nejdříve musí vybojovat místo v hlavní soutěži, a to úspěšným absolvováním kvalifikace. Horší pozici bude mít Alžběta, na kterou čeká 35 soupeřek a pouze 12 volných míst pro krátké programy juniorek (kde se postupující přidají k 18 nasazeným dle výsledků loňského MSJ). Alžběta si navíc pro úterní kvalifikační volné jízdy vylosovala startovní číslo 1, i proto bude postup velice obtížný.

V mnohem lepší pozici je taneční pár Karolína Procházková / Michal Češka, které čeká volný tanec přibližně v 15:23 našeho času a vzhledem ke slušnému bodovému zisku v "ISU World Standings" byly nasazeni do lepší půlky rozjížděk. Z 18 párů na startu jich do krátkých tanců postoupí 11 a doplní tak 14 přímo postupujících.

Průběžné výsledky kvalifikace i vlastního MSJ 2012 sledujte zde.

Karel Oubrecht, GS
přidáno 2012.03.03 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací