Extranet

Mistrovství Evropy 2013, Záhřeb (Chorvatsko)


Česká republika slaví bronzovou medaili!
Michal Březina to dokázal a sérii čtvrtých míst přetavil v bronzovou evropskou medaili! Blahopřejeme.
Michal Březina si vytvořil osobní rekord ve volné jízdě se součtem 163,68 bodu, a také celkový zisk 243,52 bodu je jeho novým osobním rekordem.

Na opačném pólu bohužel skončili oba dva další naši závodníci, Pavel Kaška musel ze závodu odstoupit (kombinace chřipky a zraněného kolene) a Tomáš Verner zajel snad ještě horší jízdu než na památném MS 2008, kupodivu to znamenalo propad pouze na 11.příčku, ale i tak jsme pro příští ME ztratili jedno kvótní místo v soutěži mužů.

Radost nám naopak udělali v pátek večer Lucie Myslivečková a Neil Brown, kteří se v soutěži tanečních párů posunuli proti loňskému ME o 5 příček výše (což není věc v tancích obvyklá) a skončili na 14.místě celkového pořadí v osobním ISU rekordu 124,62 bodu.

I Eliška Březinová si v krátkém programu ženy výrazně vylepšila svůj ISU rekord na novou hodnotu 40,98 bodu. Bohužel to v letošní velmi kvalitní soutěži stačilo pouze na 30.místo, k postupu jí chybělo necelých 5 bodů. Jen pro zajímavost, na loňském ME v Sheffieldu by jí tento výsledek zaručoval 22.pozici a pohodový postup do finále. Tak kvalitní byla letos evropská soutěž žen.

Ani Michal Březina se nevyvaroval ve svém krátkém programu chyby. Své skokanské představení načal výborným čtverným salchowem a zakončil excelentním trojitým axelem. K tomu přidal jeden prvek obtížnosti 3 a ostatní prvky dokonce obtížnosti 4, což dokázal už jen Javier Fernandez a ve druhé desítce i francouzský Monačan Lucine. Michal byl dokonce jediným z celého startovního pole, který předvedl krokovku stupně obtížnosti 4 (a ani v sezóně jich moc uděleno nebylo). V celé jízdě tak bohužel přišlo jediné zaváhání, když výjezd z trojitého Flipa nebyl úplně čistý a po dotyku ledu druhé nohy došlo dle pravidel "k odpisu" povinné kombinace. Přesto je Michal průběžně na 4.místě celkového pořadí se ziskem 79,84 bodu. Přidejte si k tomu ztracených 7 až 9 bodů a už tak bodově jedna z nejkvalitnějších soutěží v historii ME mohla být ještě výše.
Tomáš Verner sesbíral v krátkém programu 68,99 bodu, což bude stačit na první evropskou desítku (konkrétně na deváté místo), ale Tomáš určitě mířil mnohem výše. Na začátku přišel však pád po čtverném toeloopu (naštěstí dotočeném), následován slušným a čistým trojitým axelem. Bohužel ke konci jízdy Tomáš musel zařadit kombinaci, ale ta byla složena pouze ze dvojitých skoků, a to znamenalo velký propad v technické známce (odpis jako u Michala minimálně 7 bodů). I Tomáš předvedl kvalitní "levely" (2 x za 3 a 2 x za 4).
Krátký program má za sebou Pavel Kaška. Dobrou zprávou je, že postoupí do volných jízd, když se ziskem 53,76 bodu obsadil v KP 20.místo. V jízdě se mu nepovedl výjezd z trojitého lutza, a tak po chvilce zaváhání přidal pouze 2T. Zbylé dva skokové prvky (3R a 2A) byly v pořádku, Pavel se ale trochu "pral" s piruetami. Škoda, známka za komponenty by ho určitě zařadila o rozjížďku výše.

Za chvíli začne v České republice nejvíce sledovaná kategorie mužů s trojicí našich zástupců. Startovní číslo si vylosoval Pavel Kaška a bude tak zahajovat třetí z pěti rozjížděk přibližně ve 13:40. Pro zajímavost, ve stejné skupině s ním pojede i Jevgenij Plušenko.
Tomáš Verner nastoupí na led jako 21. o hodinu později než Pavel a ten zase pojede hned po držiteli nejlepší letošního výkonu mezi Evropany Javieru Fernandezovi.
Michal Březiny se nalosoval do poslední rozjížďky, kterou zahájí Brian Joubert a Michal pojede ihned po něm. Se startovním číslem 26 se dostane na led v 15:35.

Středečními krátkými tanci začalo v Záhřebu mistrovství Evropy v krasobruslení pro rok 2013.
Se startovním číslem 10 se jako první z našich reprezentantů představili Lucie Myslivečková a Neil Brown. I přes krátké zaváhání Lucie v první části sekvence twizzlů, které ale výborně ustála, zajeli svůj osobní rekord ISU (50,52 bodu) a podruhé v krátké době pokořili hranici 50 bodů (poprvé na začátku ledna na mezinárodní soutěži v Lyonu). Po krátkých tancích jsou na průběžném třináctém místě a postupují do pátečních večerních volných tanců, ke kterým by měli nastoupit přesně v 19:30 se startovním číslem 7. Blahopřejeme!

Lucie s Neilem by se v 26 členném startovním poli měli dle letošních výsledků pohybovat někde kolem 15.místa.

Největší pozornosti českých fanoušků se bude tradičně těšit kategorie mužů, která startuje krátkými programy ve čtvrtek v poledne. Na startu máme tři zástupce. Michal Březina a Tomáš Verner patří k osmičce favoritů na zisk medailí, třetí do party Pavel Kaška bude usilovat o postup do finále, které se uskuteční v sobotu odpoledne. Rozlosování krátkých programů bude známo dnes později odpoledne, Michal s Tomášem budou nasazeni do posledních dvou rozjížděk. Celkem je na startu 30 sportovců.

Nejpočetněji je tradičně obsazena kategorie žen, kde je na startu 36 sportovkyň, včetně naší Elišky Březinové, která si účast vybojovala v dodatečné české kvalifikaci při mezinárodní soutěži New Year´s Cup v Bratislavě.
Na ME totiž může svaz nominovat pouze sportovce, kteří na mezinárodních soutěžích z kalendáře ISU a/nebo na šampionátech ISU splní kritéria ISU pro účast na ME (minimální počet bodů získaných za předvedené prvky jak v krátkém programu, tak ve volné jízdě). Uvedená kritéria je možné plnit v probíhající sezóně a/nebo se započítávají i kritéria splněná v sezóně předcházející (tedy 2011/2012). Navíc bylo letos kvalifikační minimum ISU zvýšeno v reakci na rozhodnutí kongresu ISU, který zrušil kvalifikační volné jízdy, a při zachování minulých kvalifikačních kritérií by byl počet startujících pro úhradu nákladů pořadatelskou federací již neúnosný. To je i důvodem, proč se ME nemůže zúčastnit vítězka M ČR seniorek z Cieszyna, Laura Raszyková, která bohužel splnila kritéria pro ME opakovaně pouze v krátkém programu.
Soutěž žen má krátké programy na pořadu v pátek odpoledne a volné jízdy v sobotu večer. Pro Elišku Březinovou by byl úspěchem postup do finálových volných jízd.

Většinu programu budeme moci sledovat živě na kanálu ČT Sport (případně na internetovém portálu ČT "sportživě"). Eurosport letos opět nedostál svému jménu a místo mistrovství Evropy v krasobruslení zařazuje do programu Africký pohár národů ve fotbale a opakování záznamů z Australian Open v tenise ....

Konečné výsledky ME 2013 sledujte zde.

Karel Oubrecht, GS
přidáno 2013.01.24 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací