Extranet

JGP Košice (SVK) 2013


Letošní ročník seriálu juniorské Grand Prix již má za sebou soutěže v Rize a Mexiko City a třetí díl právě probíhá ve slovenských Košicích, které zažívají premiéru v soutěžích JGP. Na startu má Česká republika, poprvé v této sezóně, zástupce ve všech čtyřech kategoriích.

Poslední, třetí soutěžní den byly zakončeny zápolení juniorů a tanečních párů.
Petr Coufal předvedl pátou nejlepší volnou jízdu, ve které zařadil 6 trojitých skoků a velmi dobré úrovně obtížnosti u ostatních prvků. V celkovém pořadí to znamenalo posun na sedmé místo a bodový zisk 173,29 bodu.
Volná jízda Petra Coufala je zde.

Hůře se vedlo tanečnímu páru Kateřina Koníčková / Matěj Lang, který se, přes vylepšený osobní rekord na hodnotu 87,94, propadl v celkovém pořadí na šestnácté místo.
Volný tanec Kateřiny a Matěje je na tomto odkazu.

Druhý den soutěží skončili své zápolení sportovci a sportovkyně v kategorii juniorek a sportovních dvojic juniorů a tanečníci naopak začali svými krátkými tanci.

Elizaveta Ukolova skončila na 9.místě konečného pořadí nabité soutěže juniorek, když své celkové maximum v soutěžích ISU posunula o téměř šest bodů na nový osobní rekord 124,41 bodu. Alžběta předvedla ve volné jízdě dvě kombinace s trojitým skokem (Rittberger a Lutz), k nim přidala trojitého Salchowa, kombinaci dvojitého Axela a téměř na konci jízdy i dalšího trojitého Lutze. Nepovedly se jen druhý trojitý Rittberger (nedotočený) a trojitý Toeloop, kterému jedna otáčka chyběla. K tomu ještě přidala všechny další prvky ve stupních obtížnosti 3 a 4. Alžběta ale potřebuje zapracovat na známce za komponenty, které jí v celkovém pořadí srazily o jednu až dvě příčky níže.
Volnou jízdu Elizavety Ukolove uvidíte na tomto odkazu.

Anna Dušková a Martin Bidař udrželi devátou pozici po krátkých programech a poprvé v životě pokořili hranici sta bodů. Jejich konečný součet zní 101,90. Ve volné jízdě předvedli všechny plánované prvky, včetně opětovného sólového dvojitého axela, přidali i na obtížnostech a hodnocení rozhodčích se většinou pohybovalo v nulových nebo mírně kladných hodnotách. Navíc se jim povedlo obtížností a kvalitou předvedených prvků splnit kritérium ISU (hodnota bodů za TES) pro mistrovství světa juniorů, které jim v krátkém programu uteklo o necelý bod.
Volná jízda Anny Duškové, Martina Bidaře je ke zhlédnutí zde. Blahopřejeme k výbornému juniorskému startu.

Kateřina Koníčková s Matějem Langem bohužel poztráceli pár bodů na stupních obtížnosti, především v obou částech předepsaného Quickstepu, který se jim na prověrkách výkonnosti povedl mnohem lépe. Jinak jejich vystoupení zanechalo velmi dobrý dojem, obdrželi slušné hodnocení komponentů a na 13.místě průběžného pořadí se ziskem 37,29 bodu nejsou daleko od první desítky.
Krátký tanec v podání Kateřiny a Matěje najdete zde.

První den soutěží přinesl všem českým zástupcům po krátkých programech umístění v prvních desítkách průběžného pořadí juniorek, juniorů i sportovních dvojic juniorů.

Z osmého místa odstartuje do volných jízd nezkušenější z našich juniorů, Petr Coufal, který jízdou na jistotu (kombinace "pouze" dvou trojitých toeloopů) vybojoval 55,26 bodu, čímž nebyl daleko od svého maxima 57,50 z JGP 2010 v Ostravě. Petr tím konečně protrhl smůlu ze série nevydařených krátkých programů, která ho provázela celou loňskou sezónou. Přejeme mu, aby ho to ještě více "nakoplo" do volných jízd, které mají junioři na programu v neděli.
Krátký program Petra najdete zde.

Velkou juniorskou premiéru zažila sportovní dvojice Anna Dušková / Martin Bidař a zvládla jí velmi dobře. Do krátkého programu zařadili sólově skočené dvojité axely i twistovaný dvojitý lutz, dokázali porazit dva soupeře a jsou po krátkých programech devátí se ziskem 34,19 bodu.
Krátký program Anny s Martinem najdete na tomto odkazu.

V soutěži juniorek nás reprezentuje Elizaveta Ukolova, pro kterou to je zároveň generálka na dodatečnou olympijskou kvalifikaci, ve které se pokusí za čtrnáct dní vybojovat při Nebelhorn Trophy kvótní místo pro české ženy na ZOH 2014. Alžběta z plánované náplně snížila trojitého rittbergera na dvojitého (což ale není srážka za nesplněný prvek, protože juniorky mohou zařadit z kroků dvojitý nebo trojitý skok, letos tedy rittbergera), ale výborně se povedla kombinace s trojitým lutzem, dvojitý axel a k tomu i všechny neskokanské prvky měly úrovně obtížnosti tři nebo čtyři (pouze zakloněná pirueta dva). Celkově to znamenalo vytvořený nový osobní rekord v krátkém programu se součtem 43,01 bodu a průběžnou desátou příčku mezi 31 závodnicemi.
Krátký program Alžběty je k dispozici zde.

V sobotu dopoledne vstoupí do bojů ještě naši poslední zástupci v Košicích, taneční pár Kateřina Koníčková / Matěj Lang. Zároveň vyvrcholí i soutěže juniorských sportovních dvojic a juniorek.

Kompletní výsledky JGP v Košicích jsou zde.

Karel Oubrecht, GS
přidáno 2013.09.16 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací