Extranet

JGP 2015 Linec - Dušková / Bidař DRUZÍ!


Ve čtvrtek 10. září se letošní ročník juniorské Grand Prix přehoupne soutěží v Linci do druhé poloviny. Česká republika tentokráte maximálně využije přidělené kvóty a zástupce najdete ve všech čtyřech soutěžních kategoriích.

Na vynikající čtvrté místo z Rigy bude chtít navázat sportovní dvojice Anna Dušková / Martin Bidař, na výborné sedmé místo z Bratislavy pak taneční pár Nicole Kuzmich / Alexandr Sinicyn.

Premiéru si letos odbude Mistr ČR v juniorské kategorii, Jiří Bělohradský, a spolu s ním si prožije ostrý start v trenérské funkci i náš několikanásobný medailista ze soutěží mistrovství Evropy, Tomáš Verner, který působí od letošního léta jako asistent trenérky Kopřivové u obou bratří Bělohradských. S Jiřím si tedy poprvé vyzkouší i pohled na soutěž z opačné strany mantinelu.   

A svou velkou premiéru v soutěžích juniorské Grand Prix očekává s napětím Michaela Lucie Hanzlíková, která si nominaci zasloužila výbornými výkony při prověrkách výkonnosti v srpnu v Praze.

 

10.9.2015

V soutěži tanečních párů zažili Nicole Kuzmich a Alexandr Sinicyn dva paradoxy. Zajeli velmi dobrý krátký tanec, pokud by šlo vynechat prvních 30 vteřin. Zde bohužel Nicole zaškobrtla v první části Twizzlové sekvence a celý prvek se tak vůbec nepočítal. Čili ztráta jen v technické hodnotě kolem 6 bodů. Zatímco „technickou“ známku měli druhou nejhorší, v komponentech byli hodnoceni jako sedmí nejlepší. Do volných tanců tak Nicole a Alexandr půjdou z 10.místa se ziskem 41,34 bodu a určitě budou bojovat o velký skok dopředu. Krátký program zhlédněte zde.

Michaela Lucie Hanzlíková se výborně popasovala se svou první účastí v soutěžích JGP a navíc s nízkým startovním číslem dva. Po krátkém programu je 13. s bodovým ziskem 42,75 a rozptyl v jednotlivých známkách za programové komponenty (od 3,00 do 5,25) jasně ukazuje, jak to mají nováčkové z „malých“ federací v JGP s nízkým startovním číslem těžké. Ale pro svou druhou JGP jistě zanechala velmi dobrý dojem. Podívejte se na krátký program Michaely Lucie.

11.9.2015

Anna Dušková a Martin Bidař opět skvěle! V krátkém programu se povedlo úplně všechno, trojitý Twist, trojitý odhozený salchow i dvojité axly. K tomu kvalitní piruety a krokovka a v hodnocení rozhodčích najdete téměř samé plusové hodnoty. Prezentovali se nejvyšší známkou za technickou hodnotu jízdy v celém startovním poli a pouze drobná „ztráta“ na ruský pár ve známce za programové komponenty je odsunula na momentální druhou příčku. Podívejte se na krátký program Anny Duškové a Martina Bidaře.

Jiří Bělohradský bohužel nezvládl kombinaci 3Lz+3T, když po trojitém Lutzu upadl. 3F také neměl úplně čistý výjezd. 2A byl výborný a ostatní prvky zajel Jiří také kvalitně. Po krátkých programech je Bělohradský na 15. místě se ziskem 48,02 bodu. Je to škoda, desítka nebyla tak daleko, ale pokud se povede volná jízda, ještě se do ní Jiří může podívat. Prohlédněte si krátký program Jiřího Bělohradského.

4 čisté trojité skoky a k tomu jeden mírně nedočotený, dva 2A a všechny piruety L3 nebo dokonce L4, k tomu pět skokových prvků ze sedmi, včetně trojkombinace, ve druhé půlce VJ a tedy s 10% vyšší základní hodnotou. Sedmá nejvyšší „technická“ známka a v ní opakovně splněný limit pro MS dospělých. Takhle skvěle zakončila svou první soutěž juniorské Grand Prix Michaela Lucie Hanzlíková. Samozřejmě si vytvořila rekord na soutěžích ISU 126,81 bodu a jako třešničku na dortu se pak posunula ze 13. místa po KP do první desítky konečného pořadí. Výbornou volnou jízdu Michaely Lucie Hanzlíkové najdete zde .

12.9.2015

Anna Dušková a Martin Bidař dotáhli svoji spanilou jízdu za první medailí ze soutěží JGP ke stříbru! Ve volné jízdě se opět téměř vše povedlo na jedničku, pouze úvodní sólové 3T neměly úplně čistý výjezd (Anna se dotkla rukou ledu). Pak ale následoval exkluzivní 3Tw a stejně skvělý odhozený trojitý salchow, kombinace s 2A a poprvé na velké soutěži skočený odhozený trojitý Lutz. K tomu tradičně výborné piruety a jak Martin „stárne“ a sílí, tak i stále lepší zvedačky. V Linci si tedy Dušková s Bidařem vylepšili maxima v krátkém programu (poprvé pokořena, a výrazně, hranice 50 bodů), ve volné jízdě (pokořena hranice sta bodů!) a samozřejmě i celkové skóre 158,71 bodu je novým osobním rekordem, se kterým už se dá pomýšlet na skvělé umístění na MS juniorů. Martin s Annou tak ještě zůstávají ve hře o finálovou soutěž JGP (bohužel se zatím dostali do dvou těžších a nabitějších soutěží) a hlavně potvrdili zisk kvótního místa pro soutěže Youth Olympic Games 2016 v Lillehammeru! Blahopřejeme.  Báječnou volnou jízdu Anny s Martinem najdetena tomto odkazu.

Nicole Kuzmich a Alexandr Sinicyn potvrdili ve volné jízdě, že v soutěži tanečních párů patří na vyšší příčku, než je desátá.  Předvedli sedmý volný tanec a svoje blues a rockabily zatančili s chutí, ve výborném tempu s kvalitními prvky (Twizzly tentokrát L4 a čisté). Pouze drobně se nepodařilo „nalevelovat“ taneční piruetu. Posuďte sami zde. Konečné skóre pro Kuzmich a Sinicyn zní 116,30 bodu.

Bohužel, jediným z našich, komu se úplně nepovedla volná jízda, byl Jiří Bělohradský. Po ní se z 15. místa po KP propadl na 18. místo celkově s bodovým ziskem 139,31, přesto, že volná jízda byla šestnáctá nejlepší. Jiřímu se povedly tři trojité skoky (Lz, Lo v kombinaci a S), další dva skokanské prvky 3F+2T (s protořením) a 3Lo (s nečistým výjezdem) skončily mínusovými body od rozhodčích, úvodní trojitý Flip pak skončil pádem. Kuriózním způsobem pak Jiřímu vypadla kombinace 2A+2T, protože sice u dvojitého toeloopa dopadl na obě nohy a čelem (uvědomil si pozdě, že již před tím dvakrát 2T v kombinaci skočil), ale protože už načal druhou otáčku, nemohl technický panel rozhodnout jinak, než že se jednalo o třetí zařazení 2T v jízdě a tak celá kombinace vypadla za nula bodů. Jiřímu se to bohužel nestalo poprvé. Všechny piruety měl ale Jiří ve stupni obtížnosti 3 nebo 4 a i výborná kroková pasáž měla L3. Podívejte se: Jiří Bělohradský a jeho volná jízda .

I v Linci můžete sledovat soutěže juniorské Grand Prix živě na "ISU Junior Grand Prix YouTube Channel".

Kompletní výsledky JGP Rakouska sledujte zde.


Karel Oubrecht, GS


přidáno 2015.09.11 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací